Mustig köttgryta

Hem » Mustig köttgryta
Det här receptet fick jag av en god vän som det i år blir 10 år sedan som hon lämnade oss här på jorden. Vad gäller köttgrytor så säger det sig självt att det är råvaran som är huvudsaken och inte receptet. Men har ni en hyfsat god köttbit så kan jag lova att den här grytan är lite extra god!
 
Mariannes mustiga köttgryta
 
 
Ta 400 g benfritt älg- eller nötkött. Strimla och bryn i smör på pannan.
Blanda ihop 1 msk matlagningssenap, 2 msk soja, 1-2 tsk timjan, 1 buljongtärning och 1-2 dl vatten. Slå över köttet som du brynt.
Tillsätt 2 skalade och klyftade lökar (gula eller röda), 2 skalade morötter i slantar och 100 g rotselleri i tärningar. Låt koka tillsammans med köttet under lock i 45 min.
Tillsätt sedan 300 g strimlat vitkål och 1-2 dl vispgrädde. Jag lade även till en liten påse stekta kantareller. Låt koka ytterligare 15 min under lock.
Smaka av med salt och peppar och servera med potatis eller ris, och sallad.
 
Det har varit så kallt här, närmare -30 grader hela tiden, att jag inte har åstadkommit så mycket. Man tar sig till jobbet och tillbaka just såpass, och på kvällarna sitter jag framför brasan i väntan på att gå och sova. Bastu är inte så tokigt heller.
Igår hade vi vinprovning och idag blir det Star Wars. Garderobrensning har jag också hunnit med, vilken tur att jag hittade några ylleplagg längst bak.

19 reaktioner på ”Mustig köttgryta”

  1. Åh, vad mysigt med en brasa. Vi hade en kamin för många år sedan när vi bodde på landet och det är något jag kan sakna, så njut där vid din värmande eld som säkerligen behövs i den kylan. Här nere är det betydligt varmare 🙂

    Ha det fint!

  2. En perfekt maträtt nu i vinter. Vi har det definitivt inte så kallt här, men jag köpte ett underställ i ull som är jätteskönt och ha på när jag går i skogen. Jag gillar inte att frysa. Det förtar så mycket av allt det vackra man kan upptäcka när man är ute. Karm

  3. Tack för ännu ett recept! Ska lagas! Ser gott ut! Men jag fårmodifiera lite med löken och vitkålen och minska lite. (Magen är inte helt förtjust i dessa…)
    Skönt att du hittade lite ylleplagg, förstår att de behövs nu. Här regnar det idag och är +1 och gråare än grått…
    Och jag ska inte gå ut….

  4. Tack för gott inspirationstips.
    Här ska det bli en liknande gryta fr.om onsdagen. Frågan är om jag använder lamm eller kalv. Viltkött har jag inte, men troligen skulle det smaka allra bäst. Kantareller har jag däremot
    Ha det allra bäst!

  5. Det är bara SÅ gott med köttgryta, denna såg läcker ut!
    30 grader, hujedamej!
    Vi har som mest haft 11, tror jag, idag är det på nollan och slask.
    Kram ♥

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *