Tjälknöl á la faster

Hem » Tjälknöl á la faster
Tjälknöl är så vansinnigt gott och lättlagat att jag inte förstår varför vi inte gör det oftare. Här är min svägerskas variant, som kompletterar knölen med jättegod marinad.
 
 
Ta en frusen köttbit som lämpar sig till att vara tjälknöl. Stek är gott men även en sämre bit duger. Stoppa in en termometer till mitten och stek i ugn 75-80 grader över natten, tills köttet är 60-67 grader inuti.
Lägg den i saltlake i 5 timmar. Jag läste på nätet och gjorde en saltlake på 5 dl vatten, ½ dl salt (grovsalt går bra), 2 tsk socker, några korn av svartpeppar, vitpeppar och enbär. Koka upp och låt svalna, lägg i köttet.
 
Skär sedan knölen i tunna skivor och lägg på ett fat med en liten kant pga marinad.
Marinad:
1,5 dl olja
2 dl oblandad svart vinbärs-Jokk
½ dl (men ej mera) kinesisk soja
2 st pressade vitlöksklyftor
Frusen gräslök
Och 1 hönsbuljong som smulas och rörs ut i vätskan.
Ringla marinaden över köttet. Köttet kommer att dra åt sig marinaden.
Ställ in i kylskåpet i väntan på servering. Det kan med fördel göras dagen före. Serveras med marinad som är fullt ätbar. Gott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *