Ekologiskt!

Hem » Ekologiskt!
Även om jag är fru till en ekologisk bonde, så har jag inte tänkt så mycket på det här med ekologiskt eller inte. Jag skrev om Mats-Erik Nilssons böcker där fokus ligger på matens KVALITET. Och dagens ord är ju närodlat. Men bara för att någonting är lokalproducerat, blir det inte mindre viktigt att maten ska vara ekologisk också.
Jag  läste Naturskyddsförenings länk via Facebook (ja, ibland är den bra att ha…) där man listade upp de viktigaste varorna där det är viktigt att välja ekologiskt. Jag refererar fritt.
1. Kaffe. Besprutas mycket hårt. Blir ohälsosamt för konsumenten och helt ohållbart för de stackare som jobbar på kaffefälten.
2. Bananer och vindruvor. Bananer besprutas också mycket hårt. Människor som jobbar på bananodlingar får ett odrägligt liv pga detta. Vindruvorna har tunt skal och drar åt sig alla gifter. Inget man vill ge till sitt barn… Och lägg märke till att detta gäller även VIN och RUSSIN!
3. Mejeriprodukter. Används mycket i vår matlagning. Man ska naturligtvis köpa närproducerat (har aldrig fattat dem som köper tysk Lidl-mjölk…) men ekologiskt innebär att besprutningar i vår närmiljö minskar, även om Greger påpekar att här i norr har han aldrig behövt använda mycket kemisk bekämpning. En annan sak som skiljer är kossornas kraftfoder (ekologisk/icke-ekologisk) som bönderna köper färdigt.
4. Kött. Hänvisar till tidigare punkt avseende miljön. Och jag köper endast svenskt kött, och hoppas verkligen att tillsynsmyndigheterna gör sitt jobb. Djur får inte behandlas hur som helst, så är det bara. Och min bild av danska grisarnas situation är inte ljus! Undrar varför de är så billiga…
5. Potatis. Besprutas också hårt. King Edward är extra känslig, stod det.
Dags för nya vanor, eller i alla fall tankegångar??

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *