Redan kl 20 på kvällarna har jag varit alldeles ”färdig”! (Och jag har haft en ledig vecka.) Om det hade varit sommar och ljust hade ju kvällen bara börjat den tiden. Detta oktobermörker, när det dessutom regnar, är någonting helt enastående. Jag har fått svårare med mörker ju äldre jag har blivit. Det är nästan som om jag var i en sovsäck där någon har dragit igen dragkedjan utifrån. Resultatet blir förstås panikångest. Jag vill ha tillbaka min sol! Jag trivs inte i mörkret!
Jag har hört att en speciell ljuslampa fungerar bra på oss som blir lite down av mörkret. Men jag har inte haft orken att skaffa en sådan, typiskt. För alla som känner som jag vill jag rekommendera muminboken Förtrollade vintern. Den speglar mörkerkänslorna väldigt bra!
Igår gick en av mina stora rädslor i uppfyllelse. Jag och Yade mötte 2 älgar på vår galoppväg. Hon såg dem före mig och saktade in lite. De stod bara 10 meter från oss, tittade på oss och lunkade sedan sakta in i skogen. Jag måste säga att jag är imponerad över hur smidigt dessa stora djur rör sig i den oländliga terrängen! De var inte alls rädda för oss. Men jag och Yade var rörande överens om att vända hemåt, även om ingen panik uppstod hos någon av de inblandade.
Hon går med Buster igen, och idag skoddes de.
Igår lagade jag Maggans saffranslasagne, som jag vill rekommendera till alla som tycker om fisk och skaldjur.
Ta 500 g lax, låt tina om det är fryst, strimla i bitar, salta och peppra. Den behöver inte förkokas utan lagar sig själv inne i lasagnen. Men om du använder någon annan fisk som du kokar innan, kan du med fördel koka den i vitt vin och då kan man späda bechamelsåsen med fiskspadet.
1 sats bechamelsås-
4 msk vetemjöl och 7 dl mjölk blandas ihop i kastrullen (tillsätt mjölken successivt så det inte bildas klumpar.) Tillsätt 2 msk margarin eller smör. Koka upp och låt puttra i medelvärme under omrörning tills såsen tjocknar. Tillsätt 3 dl riven ost. Sist ca 1 tsk salt och lite peppar, samt 1 påse saffran!
Varva saffransbechamelsåsen med getost i små klumpar, fisk, skaldjur (åtminstone räkor men jag hade även musslor) och gröna spenat-lasagneplattor. Sist plattor och sås. Strö över riven ost.
Grädda i mitten av ugnen, varm lasagne i 225 grader 15-20 min, kall lasagne i 200 grader ca 30 min.
Det här bli jättegott men aldrig som Maggans. Maggan, vad gör du annorlunda???
I väntan på gästerna…