Alesjaure- Norra Visttasvaggi 15 km

26/7-24

Vi började morgonen med att njuta av livet och samspråka lite med ungdomarna från Skåne som tältade nära oss. En av de bästa sakerna med fjällvandring är faktiskt alla trevliga människor som man möter. Det blir helt naturligt att titta i ögonen och säga hej, fråga saker om varandra, och förstås hjälpa varandra vid behov. De flesta som vandrar är också hyvens folk som är mitt i sitt livs stora äventyr.

Vårt stora äventyr började idag, eftersom vi skulle ge oss ut på okänd mark. Den vackraste av alla fjälldalarna, Norra Visttasvaggi, väntade på oss. Jag hoppades på tillräckligt bra väder, så att vi fick se någonting.

Först gick vi 1,5 km norrut mot samevistet, för att sedan vika åt höger och klättra upp i Norra Visttasvaggin. I början var vädret lite småruggigt och stämningen Mordoraktig, men det förändrades snabbt. Vi fick faktiskt bra vandringsväder med lagom av allting, men inget regn. Först kom vi upp till en bedårande vacker liten fjälldal där det finns två sjöar, Bajip och Vuolip Cazajavri. Det hade varit en fin tältplats men det var för tidigt på dagen. Men dalen var så vacker att både Greger och jag fick tårar i ögonen.

Från dalen bar det av neråt. Vi stannade vid sista kammen och åt lunch, det blåste lite. Stigen gick brant ner, och Moahrmmajohka anslöt till Visttasjohka i sin djupa kanjon och vilda vattenfall. Vi bara njöt.

När vi hamnade längre ner i dalen, blev bergväggarna allt mera påtagliga. Kontrasten mellan de höga svarta branta topparna med sina glaciärer, och den grönskande dalbotten som Norra Visttasvaggi är känd för, blev allt tydligare. Fallhöjden ligger kring 1300 m. Överallt fanns det svamp (Visttas=svamp) och blommor. Det fanns t om vita blåklockor! Till vänster, öster, om oss fanns den branta Vassacorru med sina respektingivande rasbranter. Och på vår högra sida, bakom porlande Visttasjohka, stod i rad Unna Visttascohkka, Påssustjåkka, Sielmmacohkka, Siehtagas med sin glaciär och till sist Kugghjulskammen.

Allt eftersom dök det upp lite sten, området liknade faktiskt lite Syterskalet. Och sedan tilltog växtligheten, vide och björk gjorde stigen bitvis rentav svårframkomlig även om stigen är tydlig. Det är ju helt logiskt att södra delen av Norra Visttasvaggi liknar norra delen av Södra Visttasvaggi? Efter 15 km hade vi 4 km kvar till Vistasstugan. Omgivningen var dock så mäktig att vi ville tälta just där och då, i bruset av vattenfallet som störtade ner på andra sidan Visttasjohka, från Sielmmacohkkamassivet. Vi var i stort sett helt ensamma, efter att bara ha mött någon enstaka människa under dagen.

Jag har kommit på att Kungsledens främsta funktion ligger faktiskt i att hålla de stora massorna borta från de andra dalarna. Om ni vill höra en hemlighet, så är Norra Visttasvaggi och Östra och Södra Stuor Reaiddavaggi inte särskilt svåra att vandra i, och de är mycket finare och mera spännande än Kungsleden (som går i Alis- och Tjäktjavaggi.)

Vi somnade i vattenfallets brus.

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *