Norra Visttasvaggi-Bron över Visttasjohka 10 km (+”kvällspromenad” 5 km)

27/7-24

Det var fortsatt fint väder, och allt gick enligt planerna så långt. Nu började det dock dra ihop sig till vandringens svåraste och mest osäkra del. Jag visste faktiskt inte om vi skulle klara den, och om inte, hur vi skulle fortsätta.

Man kan gå i Östra Unna Reaiddavaggi på både norra och södra sidan. Norra sidan är behagligare och grönare, och där går det en stig. De flesta vandrare går där. Problemet med norra sidan är, att efter bron över Visttasjohka måste man ta sig över Unna Reaiddajohka. Det brukar dock inte vara svårt då johken grenar sig till flera mindre fåror innan den mynnar ut i Visttasjohka. Det största problemet är vanligtvis, enligt den grundliga researchen som jag gjort bl a på Utsidan.se, en glaciärjokk några kilometer in i dalen, som kommer från glaciären på Räitatjåkka och mynnar ut på norra sidan. Det är några som inte tagit sig över den och fått vända, när glaciärsmältningen har varit som störst.

Gemensamma problemet för båda sidorna är det branta stupet, som liknar ett jätte-trappsteg i mitten av Unna Reaiddavaggi och som delar dalen i östra och västra delen. Vi skulle nu behöva klättra upp till den västra delen, men även där hade jag fått för mig att vi borde ha en rimlig chans att klara det, om vädret var någorlunda ok i alla fall.

Vi kom till Vistasstugan efter 5 km skogspromenad. Där väntade en mycket snäll stugvärd, som vi även har träffat på Sälka några somrar sedan. Men när hon hörde om våra planer att traversera hela Unna Reaiddavaggi, blev hon lite förvånad. Bara några dagar innan hade en grupp på 3 atletiska män i ca 35 års ålder gått längst in i östra dalen, men bedömt att branten såg så otäck ut, att de hade bara tältat i dalen och sedan vänt om, för att dra om rutten via Nallo. Det var ju inte precis vad jag ville höra, men jag höll tyst och tänkte på de peppande kommentarerna som jag fått på Utsidan.se. Men jag blev bekymrad! Jag vet att det inte var stugvärdens avsikt att skrämma oss och hon var noga med att poängtera att hon inte hade varit i östra Unna Räita-dalen själv. Och det förstår väl jag att jag och Greger inte ser ut som några atleter som går fram var som helst.

Det dök upp en gubbe till Vistasstugan från Mårma. Först hade han gått genom Lapporten, sedan stridit mot vide i Östra Alisvaggi för att sedan klättrat Mårmapasset upp och ner, helt själv. ”Jag rekommenderar det inte för någon”, konstaterade han. Han måste ha varit en bra bit över 60 år. Vad är sådana där gubbar gjorda av? Jag och Greger kom fram till ett recept: Sten, fjällbjörk, fjällvind, fjällvatten och en gnutta myggmedel.

Vi skyndade oss iväg söderut, då vi hade en hel del ”ärenden” kvar att uträtta idag, även om vi inte skulle hinna fram hela vägen i Unna Reaiddavaggi. Dagen fick bli delvis en transportdag. Efter 5 km var vi återigen vid bron över Visttasjohka, i Södra Visttasvaggi. Här sov vi vår första vandringsnatt i fjol, och platsen är vår favorit. Jokken har format flata hällor och badbaljor där det går fint att tvätta sig eller bada, och utsikten både upp mot Norra Visttas och Unna Räita är fantastisk.

Vi åt lunch och jag tvättade även håret, man vet aldrig när nästa tillfälle ges! Och sedan blev det bråttom att få på oss regnkläderna eftersom vädret skiftade fort mot regn, dock skiftade det lika fort mot fint väder igen.

Vi vandrade över bron in i Unna Räita-dalen. Vi tänkte väl passera deltat och tälta någonstans lite högre upp, för att kunna vada glaciärjokken tidigare morgonen efter. Jag åt en massa hjortron! En älgko kom stormandes i skogen och passerade oss på några meters avstånd. Och sedan kom första strömfåran som vi skulle över, och den var stor. Hade vi gått för högt upp i vår iver? Vi stred oss vidare i den täta skogen. Jag ramlade ett par gånger, men mjukt. Fastnade i grenar. Svor och kände mig dum. Varför är allt så svårt för oss, alltid? Till sist kunde vi dock prata ihop oss i lugn och ro, lämnade bagaget och följde strömfåran uppifrån och ända ner till Visttasjohka. Och inte någonstans fanns det ett ställe där vi självklart kunde passera, inte så här på kvällen i alla fall. Greger provade på det vita vattnet (glaciärvatten!) med sin stav. Det nådde honom långt upp på låret, var helt ogenomskinligt och rasade fram med en sådan kraft att det var svårt att bottna med vandringsstaven som genast drogs med strömmen. Vad skulle vi göra? På ett ställe där strömfåran var bred, kunde man kanske ha vadat genom att ta av sig skorna, och då kanske helst på morgonen, då vattennivån i regel är lägre. Men det var ju bara första fåran av flera! Och då kvarstod ändå även glaciärjokken högre upp i dalen. Om problemet med vattennivån redan var så stort härnere, hur skulle det då gå med vadet som även ”vanligtvis” kunde ställa till det?

Jag kände mig så oerhört dum. Vad trodde jag om mig själv egentligen. Såklart skulle vi inte lyckas. Varför hade jag ens planerat någonting så här storslaget. En person som jag borde vara glad om jag ens klarade Kungsleden! Tårarna brann i mina ögon. ”Trösta mig!” sade jag till Greger. ”Jag känner mig så dum och dålig!” Hans svar var: ”Gör inte det!”

Vi lommade tillbaka till lägerplatsen vid bron, svansen mellan benen. En extra 5 km hade vi irrat i skogen med våra tunga ryggsäckar denna fina sommarkväll utan något resultat alls. Knivkammen med sin sylvassa kam betraktade oss på avstånd. Vad ville han säga? ”Håll er borta, detta är inget för er!” Eller: ”Ge inte upp!”?

Vi slog upp lägret vid bron. Och medan vi sysslade, mognade tanken hos oss båda: Vi skulle inte ge upp ännu. Vi skulle ta södra sidan av Östra Unna Räita imorgon!

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *