Min födelsedag till ära blev jag bjuden på någonting så makalöst gott, oxfilepasta! Men så klart kan även något annat bättre kött funka, eller kanske kyckling om man hellre har det. Men jag föredrar oxfile!
Jag har gjort en syntes av de recept som jag hittat på nätet, enligt vad jag hade hemma.
Strimla och stek ca 300 gram oxfile, salta och peppra, lägg åt sidan.
Koka ca 300 g pasta, t ex Mezze Maniche, al dente.
Hacka en gul lök. (Kan ersättas med röd lök eller schalottenlök.)
Pressa med 2 vitlöksklyftor.
Skär ca 10 mindre champinjoner i kvartar.
Stek lök och champinjoner i smör på stekpanna.
Tillsätt en burk vispgrädde, ca 2 dl mjölk och 2 msk oxfond.
Låt puttra ihop, smaka av med salt, peppar, samt japansk eller vanlig soja.
Red med 1 msk mjöl eller flera msk mörk maizena så att såsen tjocknar något. Jag hade också med umamikrydda, min nya favorit.
Slå ihop köttet, pastan och såsen.
Strö över färsk persilja och riven parmesanost.
Servera med salladsblad, tomater och fetaostkuber, och creme balsamico. Och ugnsvarm baguette med vitlökssmör.