Fjällvandring i sikte

Välkomna till Tiger Extreme Expedition Adventures, denna gång en tältnatt på gården i den ljumma försommarnatten!
Konstigt nog, fjällvandring, denna anspråkslösa aktivitet, är verkligen en materialsport. Orsaken är den enkla- en människa klarar sig inte ute i det fria utan materiella grejer. Med klarar sig menar jag i detta sammanhang överleva. Och att släpa med det ena och det andra är inte bara jobbigt- vid viss viktgräns blir det dessutom omöjligt, och förvandlar en njutningsfull vandring till en ren plåga.
De dagsturer som vi gjort i Hemavan har vi klarat av med mycket lite packning, så det har inte varit något jag behövt fundera på hittills. Men sommarens kommande vandring på 78 km, en färdig led som förvisso innehåller 5 st fullt utrustade stugor, är något annat. Det är en trygghet att kunna ty sig till stugorna, åtminstone i fall av hälsobekymmer eller för att komplettera matförråd, men annars är målet att överleva på egen hand.
Vi har börjat testa utrustningen på gården. Det är ju bra att kunna sina grejer!
 
 
Tältet är Hilleberg Nallo 3 GT. Ett rejält tält som passar svenska fjällförhållanden under vår/sommar/höst. Det är avsett för 3 personer men vi sov där bekvämt bara vi 2. Tältet innehåller en stor absid där man kan förvara grejerna (halva tältet sett utifrån, är absid.) Vi köpte även till ett underlag, som kallas footprint. Alla ”bra att ha”- grejer väger några hundra gram, men i detta fall tyckte vi att det var värt det.
Tält är ett dyrt inköp, men det finns en viss second hand-marknad, åtminstone för märket Hilleberg. Vårt tält väger 3,1 kg. Det är tämligen lätt att sätta upp och är överlag väldigt genomtänkt, t ex avseende ventilation.
 
 
Den saken som gav mig mest huvudbry var liggunderlagen. Det är lite svårt att veta hur de är i verkligheten. Greger har en Exped Air Mat (modell long, eftersom han är lång), med integrerad pump. Den är en renodlad luftmadrass och syns till höger på bilden. Enkelt handhavande och enligt Greger var liggkomforten bra. Den är dock inte bra mot markkyla (lågt R-värde), varför en gammaldags liggunderlagsrulle under är nästan ett måste. Då skyddas liggunderlaget också mot punktering. 
Min Sea to Summit självuppblåsbara liggunderlag är den till vänster. Den är ganska kort, och väger ungefär som Gregers, ett drygt halvkilo. Jag var supernöjd med den då den var jämn och tillräckligt bekväm för att inte störa sömnen. Fötterna hamnade utanför vilket inte störde mig alls. Även jag hade en skumgummirulle under, trots att mitt liggunderlag har R-värde 4 och isolerar bra mot markkylan (den innehåller nämligen inte bara luft utan även skumgummi). Men en skumgummirulle kan hur som helst vara bra att ha på rasterna att sitta på, och väger inte särskilt mycket. 
 
Nästa stora saken är sovsäckarna. Dun är lätt och varmt, men känsligt mot fukt. Jag har köpt Marmot Womens Angel Fire, som jag fått mig rekommenderat. Det är en tresäsongssäck (vår-sommar-höst) med vikt på drygt 1 kg. En genomtänkt och fin säck, som höll mig varm i min vanliga nattlinne natten genom. Det var ca 8 grader på natten och jag fick öppna dragkedjan då det blev för varmt.
Greger kör med syntetvariant av ungefär samma valör- Marmot Trestles Elite Eco Long. Vikten och värmeegenskaperna liknar dem med min säck. Hans upplevelse av natten liknade min- det blev nästan för varmt.
Tanken slog mig att man skulle ha haft sovsäckslakan pga hygienin, men de väger ju ytterligare gram, så jag tror att jag avstår.
 
Reflektionen blev det sjudande fågellivet i försommarnatten. Oj så ljuvligt småfåglarna sjunger! Jag kände igen talgoxen och storspoven förstås. Öronproppar kan vara en tanke, om man är känslig. Jag hade min vanliga ögonmask för att ha det mörkt, den har jag även inomhus sommartid.
Sen är det kanske bekvämt att undvika gå och kissa stup i kvarten nattetid. Ingen sen tekopp för att ”hålla sig varm” eller dylikt dumt.
 
Till nästa inlägg hoppas jag att jag har avancerat till matlagning med Trangiakök, och därefter står packning på tur. Det sägs att ”the big 3”, dvs tält, sovsäck och ryggsäck inte bör väga mer än 3 kg tillsammans, men hur når man dit med en 65 l ryggsäck vet jag inte… vi är uppe i minst 4 kg per person, det får bli mindre kläder istället i så fall.

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

4 reaktioner till “Fjällvandring i sikte”

  1. Vad spännande det låter! Min man vill att vi ska vandra i Alperna där han har sina fädernemarker. Då är tanken att vi "bara" vandrar från stuga till stuga, äter gott på kvällarna och slipper det värsta mecket. Vi får se hur det blir. Det blir i alla fall inte denna sommaren, utan troligen 2022. Jag kommer att följa ert äventyr med stor spänning!

    1. Jag tror att det är bra att börja med stugtur. Av den enkla anledningen att bära med sig allt kan väl väga 20 kg eller mera för en längre tur. Och även om konditionen skulle hålla, kan någon del av "gammkroppen" börja göra ont. I mitt eget fall är jag mest orolig för knäna. Med en stugtur kan man göra packningen lättare, åtminstone slippa bära med sig all mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *