Träningen- för och emot

Jag älskade ridningen och hästlivet. Det var dyrt och tidsödande men ingenting gjorde mig så lycklig som det! Därför behövde jag aldrig fråga mig om det var värt det…
Jag älskar inte att träna. Ändå tränar jag flera gånger varje vecka. För mig är det som städning av kroppen, drygt men nödvändigt. Ibland undrar jag om det är värt det. Men städa måste man även kroppen, och visst är det rimligt att man rör på sig en stund varje dag, det säger sunda förnuftet. Rekommenderar åter Anders Hansens bok Hjärnstark.
Min PT tyckte att överrörlig som jag är behöver jag ingen mera smidighet. Jag behöver styrka och jag har gjort som hon säger. Så i dagsläget betyder träning för mig pilates, soma move, lite bodybalance och någon pulshöjande aktivitet då och då.
 
Det uppenbart positiva är:
1. Om man ser till forskningen så ökar man chanserna till ett längre liv, kan undvika eller skjuta upp hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, psykiska sjukdomar och t om demens.
2. En bättre kondition och styrka gör att vardagen flyter på lite lättare. Att gå i trappor är ingen grej. Och inte hade jag sprungit på fjällen som jag gör idag om det inte varit för träningen! En mångsidig träning bygger upp kroppen ännu mera effektivt än t ex ridning, som ju inte heller är någon dålig aktivitet. Även sömnen påverkas positivt.
3. Man får en härlig kick av ett bra pass! Även om det aldrig går att jämföra med ridningen… Efter ridningen var jag ofta rentav euforisk, men nästan alltid mår jag mycket bättre efter än före ett träningspass. Ju mera det tar emot att träna, desto bättre mår jag efteråt, har jag märkt.
4. Man kan äta lite mera utan att gå upp i vikt. Obs, lite mera.
5. Gemenskapen på träningsanläggningen är trevlig, precis som med vilken hobby som helst.
6. Jag blir inspirerad av alla härliga träningskläder och har fått en massa tips på bra musik!
 
Det negativa är, subjektivt sett:
1. Skulle man börja inbilla sig att man är i bra form, så går det snabbt att komma ner på jorden genom att när som helst köra helt slut på sig själv på 10 sekunder… nedslående men sant.
2. Det är inte så mycket extra godsaker som man kan stoppa i sig bara för att man tränar dagligen. Nästan ingenting faktiskt.
3. Att skaffa sig muskler och kondition är en långsam process, men, jag lovar, att tappa dem går på ett par veckor. Därav ångest så fort man av någon anledning tar en paus (t ex resa eller sjukdom.)
4. Många hårt tränande människor är ångestladdade. Jag tror inte att det är träningens fel, kanske snarare att man söker sig till träningen om man har ångestproblem.
5. Träning gör ont och är mestadels tråkigt. En massa duschande och tvätt tillkommer.
6. Träningstiden är bort från allt annat. Det är ju självklart.
 
 
Men, när man en gång har börjat träna, är det omöjligt att sluta. Fördelarna är helt enkelt för stora, och inte minst i min ålder. Så jag kör på!
På bilden rider jag, våren 2018. Det är den senaste men kanske inte sista gången!

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

En kommentar till “Träningen- för och emot”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *