Texmexgratäng de luxe

Tydligen är våra svenska ”tacos” en ren parodi på äkta mexikansk mat. Men låt det vara så, eftersom det är så otroligt gott. Och till och med de flesta kräsna barn gillar tacos! Jag har gjort tacos som original, som paj, som gratäng och som pizza. Den här gratängen är helt annorlunda än den vanliga, ännu godare skulle jag säga.
 
Sannas mexgratäng 4 pers
1 burk creme fraiche
200 g philadelphiaost
Blanda ihop dessa.
Smörj en ugnsform och lägg blandningen jämnt på botten.
 
400 g köttfärs- stek
1 liten gul lök- skala och stek med
3 vitlöksklyftor- skala och pressa med
1 paprika- strimla och stek med mot slutet
1 dl (ja!) tomatpure
1 påse tacomix
1 dl vatten
2 strimlade chilipeppar eller ett par torra piri piri som du krossar med
Fräs alltihop och låt koka ihop, 10 min. Bred köttfärsblandningen över ostlagret.
 
I originalreceptet står det sedan: 
200 g oliver och en halv strimlad purjolök, mixa ihop med en mixer och lägg över köttfärslagret.
Det blir gott, men jag är så OERHÖRT less på att se mina barns min när de känner smaken av oliver, så idag ersatte jag lagret med en ask frysta avocadobitar som jag lät tina upp och mosade ihop. Strimlade och finfördelade även en bit purjo med stavmixern, samt lade dit ett par hackade tomater också. Ett alternativ är att ersätta lagret med guacamole, antingen egengjord eller färdig. Mina avocados var ett försök åt det hållet.
 
Sist strö över 3 dl riven ost.
Lägg formen i mitten av ugnen, 200 grader 20 minuter.
Servera med majs, sallad, vitt bröd, tacosås och nachoschips. Kanske aioli? 
Jag har helt fått sluta med färska chilifrukter, eftersom jag får ett astmaanfall av dem, inte bara svidande händer. Torra piri piris är ett bra alternativ, tror även att tabasco kan fungera som ersättare.
Det roliga med tacos är att de inte fanns i min barndom eller ungdom alls! Vad fasen åt vi då???
 
 
 
 

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

5 reaktioner till “Texmexgratäng de luxe”

  1. Ser supergott ut!
    Har en liten chilliplanta i fönstret som förser mig med färsk chilli en del av året.Just nu vilar den dock.
    fd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *