Modetips del 6- Smycken

Det här blir mitt nästan sista modeinlägg för den här omgången, och temat är smycken.
Jag ska börja med att berätta att mina värdefullaste smycken är mina förlovnings- och vigselringar, och inte ens de är särskilt värdefulla mätt i pengar. Desto värdefullare i en annan mening.
I och med att jag valt en slät guldring som förlovningsring kvarstod det inte så mycket att välja mellan då det var dags för själva vigselringen. Den nya skulle skulle givetvis ha samma färg, vara tillräckligt tjock för att inte se löjlig ut bredvid förlovningsringen, och ändå inte vara för tjock så att fingret inte skulle svullna upp och helst gå att böja också. Jag gillar både guld och silver, men för mig är guld guldfärgat (fast färgen kommer egentligen från koppar som är inblandat). Vad är iden med vitguld, då kan man ju nästan lika väl köpa silver? Roseguld kan jag däremot tänka mig.
I Sverige är det mesta guld i 18 karat, men man behöver inte fara längre än till Finland och man tycker att guld blir billigt, och det beror på att för det mesta säljs det 14 karats guld där. Det innebär att man har blandat i guldet mera andra metaller, och därmed blir guldet hårdare. Rent guld är mjukt och nästan utdragbart och måste därför blandas ut för användbarheten skull, mer eller mindre.
Diamanternas värde räknas också i karat, men då talas det om storleken helt enkelt. Andra saker som spelar in där är klarheten, renheten och slipningen förstås. Det finns även svarta diamanter. Mina 10 diamanter i vigselringen är mycket små, och därmed är de inte så hemskt värdefulla som 10 ”Afrikas Stjärnor” hade varit (på Towern i London finns både Afrikas Stjärna, Koh-i-Noor och många andra unika ädelstenar till allmän beskådan.)
Det är få av oss som äger äkta pärlor, men odlade pärlor är också fina. Till bröllopssmycken brukade bruden förr i tiden inte bära pärlor pga att de anses representera tårar, men vidskeplighet och därmed seder har i moderna tider luckrats upp. De här fina pärlorna fick jag av min man som morgongåva. Jag anser dessutom att en del tårar hör till en stor kärlek.
 
 
I min ungdom, dvs för ca 10 år sedan, var jag väldigt förtjust i Pilgrim-smycken. De var någon sorts föregångare till dekorativa, färgglada, kvinnliga smycken och oerhört populära då. Jag har fortfarande kvar dem, fast jag använder dem inte längre. Sannolikt blir de trendiga igen efter några decennier.
 
 
I denna bild finns smycken från Pilgrim, Gemini och längst ner till höger ett armband från Hard Rock Cafe, designad av Shakira.
 
 
Även alla andra accessoarer var färgglada och glittrande den tiden. Jag tycker personligen att det är jättecharmigt att bära glitter i håret! Ringen och korset längst ner kommer från Dyrberg och Kern, och de har alltid varit mina favoriter.
 
 
Senare förenklades trenden, färgerna bleknade och försvann. Vitt och pärlor blir aldrig omodernt.
 
 
Detsamma gäller håret. Silver och pärlor kom igen.
 
 
Jag har också några längre pärlhalsband, som funkar med många outfits. Den till vänster är Snö, övriga Pearls for girls.
 
 
I Stockholm har jag hittat dessa fina långa halsband, Diddi.
 
 
Och mycket beröm har jag fått för denna halsband som dock ska användas efter moget övervägande. Jag köpte den på Vattumannens bokhandel i Stockholm.
 
 
Halsbandet till vänster är speciellt, av Michal Negrin. Den högra har jag fått av min frisör, och där står det MOTHERS ARE ANGELS IN TRAINING, vilket är sant. (Det är bra att pensla på genomskinligt nagellack så att kristallerna inte lossnar!)
 
 
Ett tips för dig som vill investera i vackra smycken, som inte minskar i värde med tiden och finns i många varierande stilar, är att köpa finska Kalevala Koru. De finns i guld, silver och brons.
Denna halsband heter Vanamo (Linnea) och är av silver. De rosa pärlorna är odlade sötvattenspärlor. Ringen hör till, och armband finns också.
 
 
Det här smycket är av Schwarowski, kristallerna är väl representerade.
 
 
Det var ruskigt vad mycket smycken jag hade! Dessa långa halsband från Baglady har jag aldrig använt och kan gärna ge bort till någon som vill ha dem. Det är bara att skicka mig ett meddelande så skickar jag dem. 
 
 
När man spelar sällskapsspelet Afrikas Stjärna (på svenska ”Diamanten”) får man 1000 $ för en rubin, 600 $ för en smaragd och 300 $ för en topas. Safir finns inte med, men är också en äkta och populär ädelsten som kostar en mindre förmögenhet.
Resten av ädelstenarna, som flitigt används i smycken, är betydligt billigare än de ”äkta” och kallas även för halvädelstenar. De är ändå någonting helt annat än färgat glas som det mesta glitter ju består av.
Ametist, citrin, bergkristall, jade, rosenkvarts, rökkvarts, agat, turmalin, hematit, onyx… Visst är de underbara!
 
 

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

15 reaktioner till “Modetips del 6- Smycken”

 1. Väldigt intressant. Precis som Du skriver så låter en del lura sig att köpa "billigt" guld. Guldhandlas dagligen på världens metallbörser och kostar lika mycket var man än kommer. Priset skall vara vare sig mer eller mindre än börsernas dagsnoterin. Över tid varierar docjk pris rejält. När det kommer till smycken så skall det handla om endast ädla saker. Det skall gå att köpa en bit bröd ochkunna fungera som betalmedel i kris-och krigstider. Själv investerar jag i rena små 100-grams guldtackor. Insydda i min flyktjacka som kanske kommer till snar användning. Guld öppnar alla dörrar!!
  Fd

 2. Väldigt intressant. Precis som Du skriver så låter en del lura sig att köpa "billigt" guld. Guldhandlas dagligen på världens metallbörser och kostar lika mycket var man än kommer. Priset skall vara vare sig mer eller mindre än börsernas dagsnoterin. Över tid varierar docjk pris rejält. När det kommer till smycken så skall det handla om endast ädla saker. Det skall gå att köpa en bit bröd ochkunna fungera som betalmedel i kris-och krigstider. Själv investerar jag i rena små 100-grams guldtackor. Insydda i min flyktjacka som kanske kommer till snar användning. Guld öppnar alla dörrar!!
  Fd

 3. Väldigt intressant. Precis som Du skriver så låter en del lura sig att köpa "billigt" guld. Guldhandlas dagligen på världens metallbörser och kostar lika mycket var man än kommer. Priset skall vara vare sig mer eller mindre än börsernas dagsnoterin. Över tid varierar docjk pris rejält. När det kommer till smycken så skall det handla om endast ädla saker. Det skall gå att köpa en bit bröd ochkunna fungera som betalmedel i kris-och krigstider. Själv investerar jag i rena små 100-grams guldtackor. Insydda i min flyktjacka som kanske kommer till snar användning. Guld öppnar alla dörrar!!
  Fd

 4. Jag tycker om dina modetips, de berättar lite mer om dig på något vis. Pilgrim, har jag också haft en förälskelse i 🙂 Och en glasskål med sådana där fina stenar har jag också, brukar tänka att de sprider en god aura omkring sig.
  Har just läst ikapp mig här, så jag tackar för en trevlig bloggläsarstund.

  Önskar dig en fin dag!
  Kram Christina

  1. Jag tänkte mycket på vad du skrev, att inläggen berättar om mig och du har faktiskt helt rätt! Tänk att man kan berätta om sig själv genom sina skor t ex…Du är en klok kvinna.

 5. Det är kul med smycken. Det kan förändra ett klädesplagg helt. Armband tycker jag kan vara jobbigt ibland för jag fastnar i allting, men halsband och örhängen bär jag dagligen. Trevlig helg

 6. Jag har nästan helt tappat tron på detta nuvarande samhälle. Det känns som om politikerna helt har förlorat kontakten med verkligheten. Ja,vart skall man flytta? Det är väl frågan isåfall. Du får gå in och läsa mitt senaste blogginlägg som lite beskriver min känsla av uppgivenhet.. Några konkreta planer för en flytt har jag dock inte för närvarande.
  Men det är ju bra att vara lite förberedd och ha lite"resevaluta"lätt tillgänglig.
  Fd

 7. Jag har nästan helt tappat tron på detta nuvarande samhälle. Det känns som om politikerna helt har förlorat kontakten med verkligheten. Ja,vart skall man flytta? Det är väl frågan isåfall. Du får gå in och läsa mitt senaste blogginlägg som lite beskriver min känsla av uppgivenhet.. Några konkreta planer för en flytt har jag dock inte för närvarande.
  Men det är ju bra att vara lite förberedd och ha lite"resevaluta"lätt tillgänglig.
  Fd

 8. Jag har nästan helt tappat tron på detta nuvarande samhälle. Det känns som om politikerna helt har förlorat kontakten med verkligheten. Ja,vart skall man flytta? Det är väl frågan isåfall. Du får gå in och läsa mitt senaste blogginlägg som lite beskriver min känsla av uppgivenhet.. Några konkreta planer för en flytt har jag dock inte för närvarande.
  Men det är ju bra att vara lite förberedd och ha lite"resevaluta"lätt tillgänglig.
  Fd

 9. Jag har nästan helt tappat tron på detta nuvarande samhälle. Det känns som om politikerna helt har förlorat kontakten med verkligheten. Ja,vart skall man flytta? Det är väl frågan isåfall. Du får gå in och läsa mitt senaste blogginlägg som lite beskriver min känsla av uppgivenhet.. Några konkreta planer för en flytt har jag dock inte för närvarande.
  Men det är ju bra att vara lite förberedd och ha lite"resevaluta"lätt tillgänglig.
  Fd

 10. Smycken är roligt och bijouterier också men Pilgrim har jag tröttnat på och Snö likaså.
  Kalevala Koru är vackra och tidlösa, men har inget därifrån. INte ännu…
  Ett pärlhalsband med örhängen är alltid tidlöst och snyggt och har man sedan några lås till (extar utsmycknad) så passar de till allt och man kan variera. (Gerog Jensen har fina)
  Och visst är dt roligt att variera smycken efter klädsel. Har också några favoritsmycken, bla. min vigselring med diamanter, slät i röttguld och en annan guldring också med diamanter från Ole Lyngaard. Är också förtjust i en del mer ovanliga smycken från Efva Attling, dock inte de som "alla har". En av favoritringarna har en vacker mörkblå safir i mitten som är inringad av diamanter och som jag ärvt av min mamma. Nog min favorit…
  Och att gå in på Georg Jensen, om inte bara för att titta är härligt.
  Roligt att se din samling av smycken och bijouterier och trevlig läsning. Inser att jag ligger ganska nära dig i smaken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *