Modetips del 2- Smink

Jag undrade faktiskt om jag var ute och cyklade med mitt förra inlägg om mode, eftersom jag är verkligen inget proffs på området. Men den enormt positiva responsen samt de många genomgångna, rensade garderober hos mina läsare har gjort mig mycket glad! Det är väl så, att en personlig approach i sig aldrig kan vara helt fel, även om den inte är enligt konstens alla regler. Jag hade dock gärna läst ett annat reportage om ämnet, för att utbyte av erfarenheter och inspiration av andra är ett av bloggandets allra största glädjeämnen för mig, eller fått mera kritiska undervisande kommentarer av någon som är verkligen insatt i mode.
Martina Bonnier ägnade ett helt kapitel åt kosmetik i sin bok Fashionista, och det ska vi också göra idag. Man ska tydligen inte säga ”sminka”, utan ”lägga make up”.
Jag har ofta fått frågan vad är hemligheten bakom min perfekta hy, och mitt svar är kranvatten, läs gener. De som kämpar med sin hy kan jag trösta med att jag har i gengäld fått världens tunnaste, och dessutom i förtid gråaste, hår, vilket gör att jag bl a nu har extensions (hårförlängning) för att överhuvudtaget stå ut…
Det finns många varianter av rengöring/peeling/åldrandebehandling av ansiktshud. Jag tvättar oftast med vatten, men äger en fuktande tvättlotion som jag använder ibland.
 
 
Därefter smörjer jag ansiktet med någon kräm. Nattkräm, dagkräm eller t om kroppskräm, förutsatt att den är tillräckligt mild och inte svider.
 
 
För att lägga en make up enligt konstens alla regler, ska man tydligen börja med hudolja, och sedan dagcreme med solskyddsfaktor, typ 15. Sedan fortsätter man med sk PRIMER, som är grunden till allt, sedan foundation, som jämnar ut och ger frisk färg och är den viktigaste enskilda faktorn i makeupgrunden för de flesta. Fortsätt med concealer, som gömmer ev svarta ringar under ögonen och blämmor. Och sedan ska man bygga på med puder, solpuder (kinderna, pannan, dekolletaget) och sist rouge. Fast du kan bygga på ytterligare med highlighter, anti-shine etc.
Mitt skönhetstips nr 1 är, sola inte. Det finns ingenting annat som skadar huden lika mycket och gör att man åldras i förtid. Däremot så smörjer jag inte ansiktet med solkräm någonsin, eftersom jag anser att lite sol är naturligt, och jag solar ju ändå inte. Tips nr 2, rök inte, och för guds skull inte regelbundet. Det är en annan vana som syns på ansiktet med tiden.
Jag använder ingen foundation, eftersom det tar tid, känns kallt på huden på morgonen, och smutsar ner kläderna. Och en slarvigt lagd foundation måste vara värre än ingenting alls. Jag stryker bara lite rouge på kindbenen, det piggar upp och får mig att se mindre glåmig ut. Det är svårt att hitta den rätta nyansen varför jag köper oftast någon blandning som detta från The Body Shop.
 
 
Till fest kan jag spraya mig med någon guldglitter eller -talk, eller använda Nuxe-guldolja ovan.
Sedan är det ögonens tur. För min del innebär det att hålla efter ögonbrynen, vilket är skönhetstips nr 3. Det är verkligen ett lyft för utseendet att plocka/låta någon annan plocka sina ögonbryn!
Sedan drar jag en tunn linje med brun eller svart kajalpenna strax ovanför och nedanför ögonfransarna. Man kan också göra det innanför fransarna för en mera dramatisk blick men det är ingenting för mig. Jag använder vanliga torra kajalpennor. Jag har försökt med de mera vassa, flytande eyeliners, men det blir lätt lite fel och då får man i stort sett börja om från början. Ögonskugga använder jag inte.
 
 
Och sist mascara. Precis som Martina Bonnier också skriver, de flesta funkar. Man ska vara noggrann och ägna en hel del tid åt varje frans, då blir det bra. Av någon anledning brukar jag ändå alltid hamna tillbaka till L’Oreal- mascaran till höger, kanske pga att den är lätt att avlägsna och blir inte sotigt någonsin.
 
 
Jag hade lösögonfransar i samband med mitt bröllop, men de är ingenting för mig till vardags. De är dyra att lägga och ser lite onaturliga ut, lossnar relativt lätt och river med sig ens egna fransar. 
Och allra sist läpparna. Jag gillar alla typer av halvflytande läppglansar och provar gärna nytt! Dessvärre har jag blivit helt beroende av att fukta mina läppar flera gånger dagligen, varför det blir kris varje gång jag av misstag far någonstans utan läppbalsam.
Om man vill vara extra fin någon gång kan man förstärka läppkonturerna med en kajalpenna, det ser alltid fint ut.
 
 
Doft ska man också ha. På sjukhuset får man inte använda starka dofter så till vardags är parfym ingenting för mig. De enda svaga dofterna får shampo, deodorant och ev hudkräm stå för. På fritiden använder jag gärna parfym, men lätta dofter och inte för mycket.
Av någon anledning är jag totalt förtjust i alla Jennifer Lopez dofter. Allt av henne går hem hos mig.
Från vänster Taylor Swift Wonderstruck, Penhaligons Ellenisia, 2 st olika JLo, Marc Jacobs Daisy och till sist Sarah Jessica Parker NYC.
 
 
Vad gäller naglar är det samma sak på mitt jobb, nagellack är förbjudet. Jag lackar dock alltid tånaglarna sommartid, det får man göra…
Sist lite om håret. Jag förstår att det här med håret är väldigt beroende av vad man har för typ av hår. Skönhetstips nr 4 är dock att i min ålder (40) eller yngre är grått eller gråsprängt väldigt sällan fint. Satsa på att tona håret regelbundet och välj någon odramatisk nyans, gärna din egen, det behöver inte vara illrött. Du ser 10 år yngre ut med detsamma.
Tonande schampo och balsam kan användas i mildare fall, för mig räcker det inte. Produkterna nedan av John Frieda är bra. Mitt hår kräver hårolja, en fantastisk produkt i allmänhet. Här REF. Märket Rostedt är ekologiskt och allmänt bra, samt räcker länge, vilket gör det i övrigt dyra priset mera uthärdligt. Creator Perfector nedan är en leave-in conditioner och värmeskydd.
 
 
Mitt femte och sista skönhetstips är, att all världens smink och doft kan inte ersätta en tilltalande personlighet, med glädje, humor och ärlighet. Men att för den skull att strunta i sitt yttre är väl onödigt, eftersom det går att göra så mycket med så lite ansträngningar.
Och det är lika viktigt med regelbunden genomgång av skönhetsprodukter som klädgarderoben. Kanske ännu viktigare, för att kunna använda allt innan det blir för gammalt.

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

10 reaktioner till “Modetips del 2- Smink”

 1. Här har lästs och begrundats och jag håller helt med dig om att lägga lite tid på sitt yttre även gör så mycket för välbefinnandet. I stort sett rör sig min "make up" i den riktning din egen gör. Att se fräsch och pigg ut tycker jag är viktigt. Tyvärr, har jag ju solat för mycket i barn och ungdomen och även i mitt vuxna liv så ansiktet är skadat. Där har jag solskyddsfaktor numer även om jag inte längre solar och på min hudläkares inråden. Huden i ansiktet är fortfarande väldigt skör och kommer så vara i ännu ett år. Fuondation m.m. anvädes inte men gärna rouge från bodyshop. Lite glitter är fint på kroppen till fest.
  När vi bodde i Peking var jag på manikyr varje vecka och set var så lyxigt och där sköttes även ögonbrynen om. Perfekt. Pedikyr varannan vecka med fotmassage. Nu går jag ibland här i Stockholm en skön lyx.
  Tycker det är jättehätligt med de inlägg du gör med utgångspunkt från Martina Bonniers bok och det sätter fart på tankarna. Och det är bra.
  Kanske kommer det fler….
  Roligt och intressant tycker jag.

  1. Inte ens i min ungdom var man så medveten om solens farlighet- det var väl då som folk började resa på riktigt, och här i Norden var inte somrarna så varma då som nu. Så även jag har bränt mig flera gånger riktigt ordentligt, så onödigt. Du har haft ett spännande liv med mycket resor och säkert fått mycket intryck från andra kulturer också? Man kan ju nämligen göra på många olika sätt med mode och utseende och allt annat.

 2. Mycket intressant att läsa. Jag är helt inne på samma linje att man ska skämma bort sig själv så mycket man kan. Jag har som du väldigt bra gener. Min mor började inte få rynkor i ansiktet förrän hon närmade sig 80 år, och jag hoppas samma gäller för mig…än syns i varje fall inget som jag behöver bekymra mig om. Jag är begåvad med tunt, fint babyhår, som nu är helt grått. Men det är det ingen som ser, för jag färgar det och har gjort så så långt tillbaka jag kan minnas. Make up är faktiskt svårare att lägga nu när man är äldre. Det får inte se ut som man tagit ett djupdyk i målarpytsen. Ögonskugga kan jag glömma helt…det får bli så diskret som möjligt med de make up produkter som passar för mogna kvinnor. Det viktigaste är trots allt att jag trivs med mitt utseende, och då hjälper det upp en hel del. Ha det bra.

 3. Det är väl trevligt att piffa upp sig lite.Lite färg gör ibland underverk och är trevligt att se.
  Vore kul med en bild före och en bild efter make-uppen för att se ifall det blir åt det bättre hållet:)
  Trevligt inlägg!
  fd

 4. Det är kul med väskor och om man hittar en bra väska så håller den ett liv. Jag köpte en Gucci sommaren 1980 på semester i Italien. Köpte urholkade semesterkassan radikalt men den håller än idag 35 år senare. Alla väskor behöver inte vara märkesväskor. God kvalitet kan man få till ett pris som inte urholkar hushållskassan. Ditt inköp av Mulberry väskan var en god väskinvestering. Marina

 5. Jag fortsätter läsa och nu fick jag mig ytterligare en vinkel på kvinnolivet. Roligt … Jag har bra hy, är mycket utomhus, men solar inte hälsan av mig.Rökte men slutade för 10 år sedan, möjligen mer rynkighet av det, men inte grå är huden. Kallt vatten, Acos Hudlotion mångårig daglig verksamhet. Ca. en gång i veckan låter jag duschen spola varmt vatten över ansiktet så porerna öppnar sig, så gör jag ren med en peelingsudd, använder Aco Rengöringslotion samt L300 cleansing toner. Baddar med kallvatten så är det klart.
  Smink eller make up är endast mascara, en blå till mina blå ögon. Ögonskugga nån gång. Brynen snyggar jag till men aldrig noppas de. Finns en fixer som jag använder. Läppstift mycket sällan.
  Sommarröda tånaglar har jag. Fingernaglar nästan alltid ofärgad. En klick parfym vid festliga tillfällen.
  Jag är så praktisk, det ska gå fort och jag har inget nöje i att göra mer. Inser att jag skulle kunna göra mer av mitt utseende. Håret har tidigare varit cendréfärgat, med ljusa slingor. Numera är jag mer silvergrå blandat med lite kopparton och ljust. Det är min stolthet för det är "mitt". Använder silverschampo ca 1 g i månaden som ger den fina lystern. Detta var ju trevligt att skriva om …. 🙂 tack för det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *