Marinerat kött

Hem » Marinerat kött
Av pojkarnas faster har jag fått två alldeles underbara recept på marinerat kött. Det viktigaste är förstås råvaran, dvs att köttet är gott och mört. Men även mediokert kött blir delikat med en grundlig marinering!
Det andra receptet har jag publicerat 11/10-14, Greger gillade den ännu bättre än den här, men jag måste säga att för mig var det ingen skillnad, båda är jättegoda.
Man kan ta vilken bättre köttbit som helst, och man behöver inte göra tunna skivor, utan även tjockare skivor fungerar.
Köttet steks och marineras dagen före festen. Några timmar före serveringen skivas den och förses med en ny marinad.
Till 10 pers
1 kg väl putsat kött
smör
 
Marinad 1:
6, 5 dl vatten
knappt 1/2 dl fint salt
3 kvistar färsk rosmarin eller 1 msk torkad
2 skivade vitlöksklyftor
3/4 tsk grovmald vitpeppar
 
Marinad 2:
Strimlat skal av 1 citron
1,5 dl olivolja
1,5 msk finhackad färsk rosmarin eller 3/4 msk torkad
1 liten pressad vitlöksklyfta
1/3 tsk grovmald vitpeppar
 
Sätt ugn på 125 grader. Bryn köttet (t ex putsade fileer) runt i smör och lägg över dem i en långpanna. Sätt in köttet mitt i ugnen och låt innertemperaturen gå upp för 65 grader för rosastekt och 70 grader för genomstekt kött. Det tar 30-40 min.
Koka upp ingredienserna för marinad 1 och låt den kallna. Lägg ner köttet och marinaden i dubbla plastpåsar och låt stå kallt ca 12 h. Ta upp köttet och häll bort lagen.
Skär det gula citronskalet i strimlor med potatisskalare eller kniv. Obs, ta bara den gula delen, underliggande vita är beskt! Koka skalen en halv minut i vatten, häll av vattnet.
Blanda citronskalen med de övriga ingredienserna till marinad 2.
Skiva köttet ganska tunt ett par timmar före servering, lägg på ett serveringsfat och häll över marinad 2.
 
 
Vi serverade med potatisgratäng och sallad.
Vi gjorde även köttfärsbiffar och till dem god fetaostkräm av creme fraiche och smulad fetaost.
 
 

7 reaktioner på ”Marinerat kött”

  1. Mums vad det ser gott ut! Det ska jag verkligen prova, och den där fetaoströran är så himmelsk god 🙂

    Ha en fortsatt fin söndag!

    🙂

  2. Tack för kommentaren på min blogg, jag har kikat runt hos dig och din blogg tilltalar mig så jag kommer nog tillbaka.
    Köttet ser gott ut så det blir att prova, tack för tipset.
    Kram.

  3. Tack för påminnelsen. Har gjort något liknande med både oxfilé , utskuren biff och rostbiff . Minns att resultatet blev bra. Skall nu prova ditt recept fullt ut.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *