Italiensk mat -pasta all’Amatriciana

Innan jag började blogga gjorde jag och min man en bröllopsresa till Rom. Jag var så imponerad av italiensk mat. Med några få men desto godare ingredienser kunde de alltid trolla fram någonting extraordinärt. Italiensk mat skiljer sig mycket från region till region. T ex pizza är någonting som kommer från Napoli (Neapel)trakten och finns knappt i norra delarna av landet. Jag köpte en kokbok med recept från Rom (dvs Lazioregionen), och har länge tänkt ge mig på de härliga pastarätterna. Några få ingredienser gäller även här. En del av recepten går inte att genomföra pga brist på färsk och speciell fisk och säsongens grönsaker, men så gott som alla de vanligaste pastarätterna funkar fint.
När jag dessutom fick den här stora boken (den bakre i bilden) av Tomten var jag överlycklig, den är alldeles komplett!
 
 
De vanliga pasta alla boulognese och pasta alla carbonara finns överallt. Pasta all’ arrabbiata (stark!), pasta alla puttanesca (”glädjeflickans”) och pasta all’amatriciana är andra klassiker.
Jag bestämde mig för Amatriciana.
Pastan fick bli bucatoni, som är ihåligt spaghetti. Koka, inte för länge!!
Kvoten pasta: kött ska vara 4:1.
Tomatsås blir godast på färska tomater. Skär ett kryss på några tomater och lägg dem i kokande vatten i 30 sekunder. Ta upp dem och ta loss skalet som nu lossnar lätt. Hacka tomaterna. (I Italien brukar man även ta bort tomatkärnorna, men det gör jag inte.) Lät dem puttra i olivolja och krydda med svartpeppar och lite salt. Bryt med ett par torra piri piri. Klart!
Sidfläsket ska egentligen vara pancetta, det liknar bacon men är lufttorkat och är vanligen inte rökt som bacon. Jag köpte sidfläsk, skar bort svålet och skar den i bitar. Stek knaprigt tillsammans med lite finhackad schalottenlök. Tillsätt ev ett skvätt torrt vitt vin och lite svartpeppar, salt behövs knappast. Låt vätskan rinna av.
Fjärde ingrediensen är riven pecorino-ost.
Blanda ihop alla ingredienserna med varandra.
 
 
 
 
 
Det var jättegott!
Förslag på mängd och proportioner för 4 pers blir ca 500 g bucatoni, 200 g sidfläsk och 8 tomater.
Vädret i Norrland har varit fint! Jag anar att ljuset håller på att komma tillbaka. Man ser det inte ännu, men jag känner det! Jag haltade in till min häst idag. Hon skulle följa med mig, men jag sade att det inte blir någon ridning för oss två idag. Hon tittade på mig sådär lite underligt, jag tror att hon såg att det var något fel på mig.
 
 
 
Hon är så himla fin att ibland går jag bara ut och tittar på och fotar henne.
Tack för alla sympatiska kommentarer och tips angående mitt ryggskott. Livet fortsätter.

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

9 reaktioner till “Italiensk mat -pasta all’Amatriciana”

  1. Vilka fina bilder på din häst! Aj aj ryggskott, det har jag också titt som tätt. Det är inte skoj! Man känner sig inte som sig själv när man har så ont i ryggen tycker jag.

    Hoppas du får ordning på det! Mitt har också hållit på lite för länge.

    Kram Malin

  2. Så GLAD jag blir att Du gått till Din häst! Ja,hon är verkligen fin.
    Vilka härliga matbilder,,färggrant och inbjudande!
    Fd

  3. Så vacker hon är! Så otroligt fin!.
    Jag brukar inte heller ta bort tomatkärnorna, tycker det går jättebra med dom kvar. Jag är också otroligt förtjust i italiensk mat och i Italien, framför allt Sicilien. Nu blev jag lite hungrig nu när det egentligen är läggdags för mig 🙂

  4. Vilken vacker häst! Och jag tror hon verkligen uppskattade ditt besök trots att det inte blev någon ridtur. Men snart så….
    Tack för härligt recept! Jag tycker verkligen om Italiensk mat och uppskattar just olikheterna av den på olika ställen i Italien. Många gånger är det just enkelheten som är ett vinnande koncept. Skall absolut prova din pastarätt i veckan. Den bästa pizza jag någonsin fått var den dirkt från ugnen när vi var på besök ute på en liten ö som heter Ponza, i Tyrrenska havet, en bit utanför Rom. Bara tomatsås och kryddor, men vilken tomatsås…
    Hoppas att det ryggonda börjar ge med sig så att du snart är i form gen.
    Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *