Smink och hudvård- klassiker och tips

När jag läste Martina Bonniers Fashionista stod det där en lista på skönhetsprodukter som blivit klassiker under årens lopp.
Jag är ju ingen jättekonsument av smink och hudvård, men använder väl ett och annat ändå. Och jag uppskattar alltid god kvalitet, i alla avseenden.
En sak är säkert. Smink- och hudvårdsindustrin ligger inte i lä! Nya produkter utvecklas precis hela tiden, i enorm takt. Jag tror att medicinindustrin blir tvåa i jämförelse. Det finns så många bra produkter här att det är nästan omöjligt att välja ut den bästa. Jag märker också att det finns få produkter som jag är riktigt trogen. Jag provar gärna nytt.
Jag läste nyligen om två finska kvinnor, varav den ena använde endast de dyraste märkes-makeup-produkter på sin hud, medans den andra köpte det billigaste sminket i sin livsmedelsaffär och hade så gjort hela sitt liv. De bytte produkter på prov med varandra under två veckor. De dyra varornas kvinna blev överraskad över hur fina de billiga produkter var och hur väl de fungerade. Billiga varornas konsument i sin tur var hänförd över de goda dofterna och den lyxiga känslan i de dyra grejerna, och tyckte sig även få lite jämnare hud och någonting sådant under tiden. Men hon fick också viss hudirritation av några produkter.
Jag har förstått att vi ofta har en tendens att använda för ”tunga” produkter på huden, och man kan faktiskt få utslag och hudirritation av dem. Ofta räcker det med en kort kur av olika serum och finesser, om man är övertygad om att de överhuvudtaget behövs.
Varför båda kvinnorna reagerade så positivt var kanske pga att det ofta helt enkelt är bra med omväxling. Det märker jag mest tydligt med schampo- håret är ofta som bäst just efter att man bytt till ett annat schampomärke. Det håller i sig ett tag, och sen vinner man igen på att byta. Jag vet inte vad det beror på.
För mig är en bra produkt välbehövd- t ex mjukgörande kräm, läppbalsam eller tandkräm kan jag verkligen inte leva utan. Vissa hudprodukter däremot blir mest överflödiga och skapar sitt eget behov. God doft och behaglig konsistens är ett plus. Känslan av lyx skadar inte. Priset ska vara rimligt men det är inte det viktigaste. Att produkterna är ekologiska tycker jag är positivt. De tränger ju in i våra kroppar, och hamnar sedan i naturen.
 
LÄPPGLANS
Klassiker (enl Martina Bonnier, Fashionista) Juicy Tube av Lancome
Damernas Värld läsarnas favorit Clarins Instant Light Natural
Annukkas favorit- har använt många olika men inte fastnat för någon speciell
 
LÄPPBALSAM
Klassiker Eight Hour Cream av Elizabeth Arden
 
PUDER
Klassiker Meteorites av Guerlain
 
CONCEALER
Klassiker Touche Eclat av YSL (så även DV läsarfavorit 2014)
DV Bäst i test 2015 Touche veloutee av ByTerry
 
KROPPSOLJA
Klassiker Huile Prodigueux av Nuxe
DV Bäst i test 2014 Dior J’Adore dry silky body oil
Annukkas favorit The Body Shop Brazil Nut
 
MASCARA
Klassiker Great Lash av Maybelline
DV läsarfavorit 2014 Lancome Hypnose
Camilla Thulins favorit alla Max Factors mascaror
Annukkas favorit L’Oreal Double Extension Beauty tubes technology
 
NAGELLACK
Klassiker Lacque Noir av Chanel
DV bäst i test 2014 samt läsarfavorit Seche Vite överlack
Annukkas favorit OPI, men färgen är huvudsaken!
 
FOUNDATION
Klassiker Id Make Up (=intelligent design, bygger på olika mineraler men kan tydligen innehålla en del orenheter också)- Bare Minerals
Även DV läsarfavorit
 
ANSIKTSVÅRD, RENGÖRING
Klassiker Clinique hudvård trestegsmetoden
DV läsarfavorit: Dermalogica Daily Microfoliant
Annukkas favorit The Body Shop Vitamin E gentle facial wash
 
ANSIKTSVÅRD, DAGKRÄM
Klassiker Clarin Beauty Flash Balm (även DV läsarfavorit)
 
MJUKGÖRANDE HUDLOTION
DV läsarfavorit Biotherm Lait Corporel
Annukkas favorit- varierar hejvilt. Tål just nu inte The Body Shops matiga dofter, utan vill ha lättare blommiga t ex Rituals
 
HÅRSPRAY (annars avhandlas inte hårprodukter idag)
Klassiker Elnett
 
PINCETT
Klassiker Tweezerman
 
DOFT
DV läsarfavorit Armani Si
Annukkas favorit: Rituals Blossom Water, JLos
 
HÅRPRODUKT
DV läsarfavorit Moroccanoil hårolja
Annukkas favorit: Gillar de flesta håroljorna, med Orofluido doftar underbart
 
ROUGE
Annukkas favoriter The Body Shops färgblandningar har alltid fungerat bra för mig
Bare Minerals
 
KAJAL
Annukkas favorit Isadora- den byter jag inte bort, håller hela dagen
 
DUSCHKRÄM
Annukkas favorit just nu Rituals duschskum T’ai chi eller Nivea Natural oil shower cream
 
HANDKRÄM
Annukkas favorit just nu Rituals Miracle Balm, CCS Odd Molly
 
Några klassiker och läsarfavoriter
 
 
Några av mina favoriter
 
 
 

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

26 reaktioner till “Smink och hudvård- klassiker och tips”

 1. Utbudet är ju enormt och jag varierar nog en del. Mascara har jag den du också använder och är nöjd med den. Viktigt för mig är en bra kroppslotion, lätt att smörja på och som ger mycket fukt. Helst också med en svag, god doft. Har provat Biotherm som varit bra. Bodyshop har bra produkter men, de passar inte mig och en del doftar lite för mycket.
  Men viktigast för mig är ansiktskrämen eftersom mitt ansikte är skadat av sol och ingrepp. Har provat flera olika men fastnat för Clarins, som du också använder.
  Skall titta efter Rituals produkter, har inte sett dem.
  Flera av Cliniques produkter gilla jag också.
  Vad gäller tidningarnas recensioner är det kul att läsa, men man får nog testa sig fram.
  Kul att du delade med dig av dina favoriter.

 2. Jag måste i dessa sammanhang nämna något som jag tycker mig ha sett och det är hur fin och slät och ren hy alla dessa kvinnor som bär huckle har.Jag tror att ett från ultravioletta strålar skyddat ansikte har de allra bästa förutsättningar arr behålla ungdom och skönhet. Är Islam knäcken för kosmetikaindustrin?
  Önskar Dig en fin påskhelg!!

 3. Jag är inget märke troget….
  Blir galen för det finns numera så många av samma att välja mellan. Schampo-märke byter jag ofta för det skall man göra, håret blir gladare då. 🙂

  Glad Påsk

  Kramen ♥

 4. Oj vad mycket du använder!!……………………..Det känns i kroppen idag att jag städade och flyttade på möbler. Men nu är det gjort!! Kram!

 5. Marknaden för skönhetsprodukter är i dag rena djungeln men jag gör det lätt för mig. Använder en bra ansiktskräm med solskyddsfaktor, en vattenlöslig mascara och Niveas cerat. Det får räcka till vardags i alla fall 🙂

  Trevlig långfredag!

 6. Har du testat Marja Entrich produkter. De är helt biologiska. De gör underverk för huden. Det påstås till och med att du kan äta dem. Fantastiska resultat. Lite dyrare, men samtidigt dryga. Beror på att man använder lite av produkten, men adderar en massa vatten. Felet med många produkter är att de innehåller en massa vatten. ME är ju helt biologiska ,men innehåller konserveringsmedel. Annars hade de inte räckt mer än ett paket mjölk.
  stor påsk-kram

 7. Jag skojade bara,tror inte att fin hy beror på någon slöja eller huckle:-). Jo,de har ju ofta brist på D-vitamin och jag tror att detta inte heller beror på något annat än mörkare hud och inte så intensiv sol här på våra breddgrader.

  1. Nej, det beror på heltäckande klädsel. Männen från de länderna har inte samma problem! Du skulle ha haft en diskussion med min kurdiska vän, hon kunde t om förklara för mig varför kvinnan ska ha slöja på sig, på ett trovärdigt (!) sätt. Inte så att jag började själv dock.

 8. Jo,en del har ju faktiskt verkligen heltäckande klädsel utan en enda fläck bar hud. Tur att Du inte började med slöja:-)Jo,religionen är något som de verkligen tar på allvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *