Två kakor

Hem » Två kakor
I helgen, och i veckan för den delen, har jag inte gjort någonting vettigt. Jag har bakat lite grann, dessa recept är från sommarens Amelia resp Tara.
Citronkaka med pistagetosca- den här var jättegod
 
 
För ca 10 pers
50 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Finrivet skal av 1 stor citron + saft av ½
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det få ett uppkok.
Vispa ägg och socker luftigt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt dem i äggvispet med smörmjölk, riv ner även citronskalet och pressa i citronsaften. Rör försiktigt ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och jämna ut. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter.
Pistagetosca
3 dl skalade pistagenötter
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 ½ msk vetemjöl
1 ½ msk mjölk
Grovhacka nötterna. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, mjöl och mjölk. Låt tjockna under omrörning. Tillsätt nötterna. Bred ut toscan på kakan. Grädda i mitten av ugnen i ytterligare 15 minuter. Låt svalna.
 
Superenkla drottningkakan- den här var god, men inte extraordinär
 
 
(8 port)
2 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
200 g riven mandelmassa
ca 3 dl blåbär och hallon
75 g kallt hyvlat smör
ca 1 dl mandelspån
2 msk pärlsocker
Ugn 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och mandelmassa och vispa ner. Bred ut smeten i en smord och bröad springform. Tryck ner bären i smeten lite. Hyvla över smöret. Strö på mandel/nötter och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 45-50 min.
 
 
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *