På julmarknaden kan man köpa finska ”lådor”, här är min mosters recept på morots- och kålrotslåda. Inget finskt julbord utan dem! Därtill finns potatislåda, som jag inte orkade göra i år, leverlåda och kållåda finns också men dem kan man äta året runt.
Morotslåda (på mannagryn)
1 kg morötter, skala och gör till lite mindre bitar, koka i osaltat vatten till helt mjuka
1,5 dl grädde
3/4 dl mannagryn
1 tsk salt
1 dl morötternas kokvatten (obs obs häll inte bort den!!)
Låt mannagryn svälla i grädden en stund. Mosa morötterna med stavmixer/elvisp. Blanda ihop allt. Lägg i små smorda ugnsformar (engångs- av metallfolie). Blir 4 st.
Strö över ströbröd och smörklickar.
Grädda i mitten av ugnen 150 grader ca 1,5 h.
Går bra att frysa.


Kålrotslåda
1 kg SMÅ kålrötter (de stora är beska)
vatten så de täcks
1-2 tsk salt
2 dl matlagningsgrädde
1 dl ströbröd
1 ägg
3 msk mörk sirap
1/2 tsk pomeransskal
1/2 tsk kanel
1/4 tsk vitpeppar
på ytan ströbröd och smörklickar
Skala och skär kålroten i mindre bitar, koka tills de är helt mjuka. Mosa dem med stavmixern eller elvisp. Låt ströbrödet svälla en stund i grädde, tillägg blandningen till kålrotsmosen. Tillsätt ägg och kryddorna.
Lägg dem i små folieformar, blir ca 4 st, plana till ytan, strö över ströbröd och smörklickar.
Grädda i mitten av ugnen 175 grader ca 1,5 h.
Går bra att frysa.


Jag uppskattade verkligen att det var snö och kyla i år! Vi började julafton hos hästarna, och tomtarna Lis-Marie och Celine hade redan varit i stallet med massor av julklappar och fina knäckebröd åt hästarna.


Och sedan bar det av på julaftonsritt runt Vännfors by, Sanna med Buster och Greger med Yade. Jag var en följeslagare.

Fortsatt God Jul på er alla!
Vad fint set ser ut och mycket snö dessutom. Mysigt!
KLart att hästarna skall ha julstämning!
Vad gäller finsk morotslåda så har jag ätit det på Åland likaså en kålrotslåda. Men jag har aldrig provar på att göra någon. Har nu antecknat recepten om andan faller på ett annat år.
Ha det gott och god Fortsättning.
(Även i Stockholm har det kommit lite snö och kallt var det idag…)
Gott med lådorna! En god tradition 🙂
För många år sedan blev jag bjuden på en av mitt livs godaste maträtter,morotslåda. Jag kan fortfarande,snart trettio år senare,minnas hur gott det var. Här talar vi bestående matminne. Så fina hästar! Äntligen så kom det idag lite vinter också till Skåne,Bättre väderlek för både människor och djur. Ha en fortsatt riktigt fin julhelg
Fd
Ja,det vet vi först om trettio år om smaken består-men den har ju smakgaranti så förutsättningar finns:)
Ja,jag har faktiskt många gånger funderat på att laga denna rätt.Nu slkall det bli av!
Fd
Ja,det vet vi först om trettio år om smaken består-men den har ju smakgaranti så förutsättningar finns:)
Ja,jag har faktiskt många gånger funderat på att laga denna rätt.Nu slkall det bli av!
Fd
Ja,det vet vi först om trettio år om smaken består-men den har ju smakgaranti så förutsättningar finns:)
Ja,jag har faktiskt många gånger funderat på att laga denna rätt.Nu slkall det bli av!
Fd