Jag är ganska trött på julmat (eftersom jag har kommit upp i den åldern att jag tycker att det är jul jämt!) och hittar gärna på alternativa maträtter till julbordet. Rätter som har det lilla extra men som också hade kunnat bjudas vid något annat tillfälle.
Det här är min julsallad som jag gör varje år
1 påse salladsmix
galiamelon/nätmelon i bitar (saknas tyvärr i årets upplaga)
2-3 apelsiner, skalade och skurna i cm-tunna skivor på tvärsen
1 paket fetaost smulas över
kärnorna från ett granatäpple
Fasters kycklingfile på spett
2 kg kycklingfile
Marinad:
5 vitlöksklyftor
1,5 dl rapsolja
1,5 dl japansk soja
1 msk rosmarin
1/2 msk dragon
Bambuspett
Rensa kycklingfileer och skär varje file i 3-4 strimlor på längden.
Skala och grovhacka vitlöksklyftorna. Blanda ihop rapsoljan, sojan, rosmarin, dragon och vitlöken.
Lägg filestrimlorna i marinaden och marinera i kylskåpet till nästa dag. Rör om några gånger.
Festdagen, ugn 200 grader. Trä upp kycklingstrimlorna i dragspelsform på bambuspetten. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Blir väldigt gott.
Läcker laxfile under skaldjurstäcke
Ca 500 g laxfile för 4 pers
smör
salt
ca 250 g räkor med skal
ca 170 g kräftstjärtar i lag
2 dl creme fraiche
1 dl riven ost
1 msk tomatpure
1/2 dl hackad dill
1/2 krm cayennepeppar
citron
Lägg laxen i smord ugnsform. Salta.
Skala och grovhacka räkorna. Spara några hela till garnering. Häll av lagen från kräftstjärtarna.
Vispa creme fraiche hårt med elvispen. Blanda med de flesta kräftstjärtar (spara några till garnering), räkhacket, ost, tomatpure, dill och cayennepeppar. Lägg blandningen över laxen.
Ugnsstek i mitten av ugnen 200 grader i ca 15 minuter.
Garnera med räkor, kräftstjärtar, citron och dill.
Alla recept har timeoftiger-smakgaranti.
Så gott! Skall prova i veckan, helt klart. Börjar nog med lycklingen och salladen redan i morgon och tar laxen till helgen. Jag äter gärna alternativ mat till jul Har aldrig varit så där jätteförtjust i sk. svensk julmat. Det mesta äter man ju hela året uto då kanske lutfisk och dopp i grytan och det äter jag inte alls.
I Frankrike är man mer för skaldjur till jul och det tycker jag också om.
God fortsättning på julen önskar jag.
Mmm, den där salladen ser lockande ut. Smarrigt med granatäpple.
Julkram Christina
Salladen låter helt underbar,jag kan föreställa mig alla goda smaker i en fin blandning!
Fd
God Fortsättning🙋 ser smaskigt ut alltihop. Vi fick snö här på julaftonskvällen. Haft släkt här i dagarna tre så nu idag blir det bara slappa och mysa hemma. Salladen såg väldigt god o fräsch ut. Önskar dig en god fortsättning.
Ser verkligen så gott ut! Måste testa salladen någon dag snart 🙂