Chimichurri-lax

Hem » Chimichurri-lax

En mycket god och lättlagad rätt!

6-8 portioner

Ca 800 gram laxfilé. Ta loss från skinnet och skär i ca 2×2 cm stora bitar. (Lax med skinn är ju saftigast, men du kan även använda vanliga portionsbitar av lax. Det blir saftigt ändå.)

Marinad:

1 dl soja

1 dl sweet chili-sås

½ dl farinsocker

1 dl rapsolja

1 lime, rivet skal och saft

2 pressade vitlöksklyftor

2 cm riven färsk ingefära

2 tsk rostad sesamolja

Blanda ihop marinaden och marinera laxbitarna i minst 4 timmar, helst över natten i kylskåpet. Häll bort överflödig marinad och stek i en ugnsform i mitten av ugnen i 200 grader i 10 (-15) minuter.

Chimichurri

1 kruka persilja

1 kruka koriander

½ röd chili, hackad

2 pressade vitlöksklyftor

2 cm riven färsk ingefära

1 lime, rivet skal och saft

2 dl rapsolja

1 msk socker

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar från kvarn

Mixa ihop chimichurrin med en stavmixer eller i matberedaren. Lämna kvar lite konsistens. Häll över den gräddade laxen.

Servera med valfria nudlar, bröd och sallad. I salladen kan man ha t ex groddar, avocado och mango/melon för den asiatiska touchen. Enjoy!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *