Research på lågprisvaruhusen i Umeå

MM har gått i graven men vi har många lågprisvaruhus kvar i Umeå. Men hur är dessa lågprisbutiker egentligen? Oftast går man in när det är rätt mycket folk, och kanske letar efter någon specifik sak som man i värsta fall inte ens hittar. I periferin av synfältet ser man då en massa ”billiga” saker och får småångest över att inte komma ihåg vad man behöver. Och aldrig tycks man ha tid att ordentligt kolla vad det är som finns i alla vrån av dessa varuhus egentligen! Det måste ju rimligtvis finnas en massa dolda pärlor till produkter bland hyllorna… Eller hur?
Jag och bonusdottern bestämde oss för att finkamma alla våra lågprisvaruhus på en dag, för att få svar på frågorna: Vilket lågprisvaruhus är bäst? Och finns det anledning till ”Fear of missing out”?
 
Dagens första besök blev ÖoB. Så lugnt och skönt det var därinne en tisdag förmiddag kl 10. Vi tog god tid på oss och fördjupade oss i sortimentet. Då det var vårt första mål för dagen fastnade det med lite tandborstar, kattmat, tändstickor, deo och toarengöring. Äggklockorna, som jag faktiskt behövde, var av dålig kvalitet. Överhuvudtaget var hushålls- och inredningsavdelningen en liten besvikelse. (Köpte dock 3 användbara plastskålar med lock.) Detsamma kan man säga om kosmetikavdelningen, som var liten och förutsägbar. Däremot så fanns det ett ganska bra utbud för arbete utomhus/trädgård. Till min glädje såg jag att de hade bl a flugspray. Slutligen kom vi till matavdelningen som var imponerande med mycket spännande produkter som man inte hittar någon annanstans. Prisnivån på ÖoB var varierande, och inte säkert så överlägset billig alla gånger. Min slutnota för lite smått och gott hamnade på strax under 500 kr.
 
 
Nästa stopp var Rusta. Deras kosmetik- och rengöringsmedelavdelningar känner jag till sedan tidigare då jag brukar handla här ibland, och båda är mediokra. Inredningsavdelningen är klart större och bättre än ÖoBs. Finare grejer och större utbud. Dessutom har de riktigt mycket mattor, varav en del är fina! Men varför är grejerna utspridda på flera olika ställen? Man har just lämnat mattavdelningen och inredningen inkl toagrejerna bakom sig och sen kommer man till böckerna och trädgåd, för att sedan komma till ännu mera mattor. Och sen lite mera inredning, och ännu mera (nya) toalettgrejer. Vilken röra! Vi noterade en imponerande hemmaträningsavdelning med yogamattor, bollar, block och vikter. Kvaliten är dock okänd.
Mat hade de inte mycket av, däremot en del goda godis såsom finsk lakrits, Tupla, Kvikk Lunsj och sånt som jag kände mig tvungen att köpa. Besöket gjorde mig 400 kr fattigare.
 
Efter Rusta gjorde vi en liten utstickare till Jysk. Vi hade inga stora förväntningar och köpte ingenting heller.
 
 
Dollarstore har bara funnits i Umeå i ett år. När man kommer in välkomnas man av en enorm kosmetik- och hygieniavdelning. Pga prissättningen ”måste” man ofta ta 2 produkter. Jag fick med mig flera deodorantflaskor. Inredningsavdelningen imponerade inte så stort på oss här, dock hade de fina produkter av Sagaform på köksavdelningen. Men om man är ute efter Halloweenutrustning ska man verkligen ha vägarna förbi här! Det fanns liksom ”en butik i butiken” för Halloweengrejer, både maskeradutrustning och dekoration. Även ”partyavdelningen” var riktigt stor och fin. Jag letade efter en doft till bilen, förgäves. Det finns några trevliga godissorter (Tom’s) och dryck (Vitamin Well) till ett ganska bra pris. Jag hittade grejer för 300 kr, det drar iväg.
 
 
Då var Ersboda handelsområdet uttömt, och vi var riktigt hungriga. Vi styrde kosan mot vår fina shoppinggalleri Avion söder om stan och åt lunch på Sens Street Kitchen. Det var eftermiddag och det började komma lite mera folk i rörelse.
Butiken Normal är en alldeles ny företeelse på våra breddgrader. Tips: undvik affär av denna typ om det är rusning därinne!
Normal säljer bara mindre grejer och har tonvikt på hygieni, kosmetik, hårvård etc. Jag gillar konceptet då det har välkända, även finare märken, till ett bra pris. Såsom Nuxe, O.P.I. och Elizabeth Arden. (Att ha ett ännu större utbud på den typen av märken hade inte skadat.) I slutet av butiken finns trevlig överraskning i form av salta snacks och finska godis, ffa lakrits. Och även Reese’s goda jordnötsgodis. Jag köpte slutligen en ansiktskräm, och notan hamnade på 65 kr.
 
 
Efter Normal gick vi över till Flying Tiger där jag slutligen fann min äggklocka, 30 kr.
 
Hur slutar jämförelsen? ÖoB kan väl vinna vad gäller mat och grejer för utomhusarbete och trädgård. Rusta är en överlägsen vinnare gällande inredning, extra utmärkelse för mattor samt extra plus för träningsredskap. Dollar Store vinner avseende kosmetik, Halloween och party. I alla tre fanns ganska mycket tavelramar, så det kan vara värt att kika där om man behöver en viss storlek till överkomligt pris.
Normal kämpar inte riktigt i samma kategori med de 3 affärerna ovan då de bara säljer mindre grejer, men det är nog prisvärt att bekanta sig med deras sortiment och springa in och köpa vissa saker vid behov. Rakblad har tydligen bra pris.
Att finkamma hyllorna ledde generellt inte till några större fynd i någon av affärerna. Det jag ville ha hittade jag utan några större ansträngningar. Äggklocka var allmänt svårfunnen (omodern?)
Är dessa affärer billiga? Njaa. Prismarginalen mot dagligvaruaffärerna är nog ganska liten. Jag ser den största förtjänsten i att man kan hitta lite avvikande, spännande produkter.
Ps. Och vad är Pink Stuff? Den finns överallt och verkar vara något slags rengöringsmedel. Dock inget man helst vill smeta på en ljus soffa rent spontant…

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

En kommentar till “Research på lågprisvaruhusen i Umeå”

  1. Tusen tack för det här inlägget! Som Umebo borde jag ju testat, men varken Normal eller Dollar stora har jag ännu mödat med ett besök. Vi ska flytta nu, jag och min man, och jag måste absolut kolla in Pink Stuff. Googlade nu när du frågade och hittade små klipp där det verkar vara rena rama magin!

    TACK för din kommentar, vad glad jag blir! Verkligen, det här uppskattade jag såååå mycket att läsa <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *