Trifle

Trifle är en kaka som ligger i en ”grotta”, läs skål, i stället för att man skulle bygga ett ”berg” av den som man vanligtvis gör. Det ställer betydligt mindre krav på precision vilket är skönt.
Jag har tidigare gjort en barnvariant av trifle, med sockerkaka, grädde, vaniljsås, maränger och jordgubbar. Den här mera vuxna varianten kommer från Leila Lindholms Piece of cake, liksom så många goda recept.
 
 
Gör en sockerkaka (eller köp färdig). Skär den i 2 cm skivor.
 
Vispa 4 dl grädde tjockt och blanda med med 5 dl tjock grekisk yoghurt (10%), riv sedan ner 100 g mandelmassa.
 
Koka upp 1 dl marsalavin och 1 dl ljust muscovadosocker, låt svalna lite. 
Skiva 2 l färska jordgubbar, och lägg dem och 1 l färska röda bär (förslagsvis hallon och röda vinbär) i den ljumma marinaden.
 
Varva kaka, bär och yoghurtmousse i lager i skålen. Först kaka, sedan bär, sedan mousse- sista lagret ska bestå av kaka och överst bär.
 
Tillagningsprincipen liknar lite lasagne, i efterrättsvariant. Oerhört fräscht och gott, så det gäller att passa på så länge det finns färska bär tillgängliga.
 

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *