Risotto

Hem » Risotto
Jag vill inspirera alla mina läsare prova en ofta bortglömd men delikat och lättlagad maträtt, äkta risotto. Mättande men hälsosam, även glutenfri och kan göras mjölkfri. Kan varieras i oändlighet och serveras ensam eller som tillbehör.
 
 
Köp avorioris eller arborioris.
Koka först ihop 9 dl vatten och 3 msk koncentrerad kycklingfond till en buljong.
Skala och finhacka 2 schalottenlökar. Fräs dem i smör/olja. Du kan även hacka med 2 vitlöksklyftor.
Tillsätt 4 dl sköljd avorioris och låt det fräsa på stekpannan ca 2 min tills det är glansigt. Tillsätt 1 dl torrt vitt vin och låt det koka in.
Rör ner lite av buljongen i omgångar. Ca 1 dl i taget, medelvärme på spisen och låt det ta ca 30 minuter. Tillsätt inte ny vätska förrän den gamla har kokat in.
Rör slutligen i 1-2 dl nyriven parmesanost och en extra klick smör. Salt behövs inte så mycket extra, men lite svartpeppar skadar inte.
Kan naturligtvis blandas med allt möjligt såsom saffran och räkor.

5 reaktioner på ”Risotto”

  1. Jag har lagat risotto en gång, det var en himla massans rörande… men gott blev det! 😉 Brukar gilla risotto mycket, men när vi var i Italien i somras blev det lite för mycket av det goda 😉

  2. Redan innan jag läste ditt recept gick jag i Risotto-tankar… Det gäller bara att omsätta det i praktiken också! Då ska jag testa med vitt vin i, det har jag aldrig gjort tidigare.

  3. Perfekt! Risotto hade jag nästa glömt bort. Tacl för pminnelsen.
    Här pågår just nu semmelbak och vi ska ha semmelkalas på efetrmiddagen. Är lite osäker på hur mjölet "smakar" men hoppas på det bästa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *