Med tanke på i vilken takt de finska äventyrarna Riku Rantala och Tuomas Milonoff har producerat nya böcker på sistone börjar man bli smått misstänksam. Har killarna för bråttom eller lyckas de verkligen hålla kvaliten uppe?
Den här boken ger äventyraren (läs dig och mig) tips på livets stora resa, utifrån de sju dödssynderna, med avsikt att förstå varifrån de härstammar och varför, och hur vi kan hantera dem på ett konstruktivt sätt så att vi i bästa fall får fram den positiva baksidan i dem! Självkännedom är en förutsättning och nyckeln till att bli en bättre människa.
Boken rör sig återigen även i globala rättvisefrågor såsom varje seriös lösningsorienterad bok kanske bör göra idag. Den får efter lite trög start ändå hela 4 tigertassar av 5 av mig dvs med råge godkänt! Endast tryckfelsnissen som gjort några besök avslöjade att boken kanske var lite hastigt ihoprafsad.
Dödssynderna återfinns i världens alla religioner och kulturer, även om uttryckssätten ser lite olika ut. För så är det ju att människan är likadan överallt. Det är alltså dags att slå hål på begreppet ”svenska” avundsjukan (eller finska, enligt finländare).
Dödssynderna i sjunkande allvarlighetsgrad lyder:
Högmod är människans allra värsta fiende. Grunden till högmod är det förjävliga lilla egot som bor i oss alla och för att hävda sig lurar oss att inbilla oss att vi är förmer än andra, samt får oss glömma att vi hör ihop med våra medmänniskor och att hela skapelsen i grunden är ett.
Avund finns i alla kulturer och går hand i hand med högmod. Som motgift har både rättvisa och nåd föreslagits. Värsta formen av avund är den som vill förstöra för den andre, då har man gått över en osynlig gräns. Att öva medkänsla och älska sina fiender genom meditation kan hjälpa en att komma tillrätta igen. Vissa människor plågas tyvärr av patologisk avundsjuka som aldrig försvinner utan hittar nya orsaker och mål hela tiden.
Vrede kan vara en högst berättigad känsla och är rentav nödvändig många gånger! Tyvärr är vreden ändå mycket mera utbredd än befogat. Vrede kan inte bekämpas med vrede, utan med medvetenhet och meditation. Medkänsla botar vreden mycket effektivare än att leva ut den i form av ett raseriutbrott. Och vi ska hålla i minnet att bakom vreden bor oftast en stor rädsla. Öva tacksamhet.
Lättja betyder framför allt likgiltighet mot sina medmänniskor och vår gemensamma värld. Att ligga i sängen länge på söndagsmorgonen är en kreativ process och sådan verksamhet uppmuntrar författarna till! Det gör jag också, vår värld snurrar redan alldeles för fort, i alla fall här i västvärlden.
Girighet betyder att ingenting räcker för oss. I grunden är människan i mångt och mycket en altruistisk varelse som gärna delar med sig till sina medmänniskor. Det hör till vår evolution och har varit en viktig faktor för vår överlevnad som art. Fattigdom gör ingen lycklig men när levnadsstandarden går över en viss nivå gör det inte oss lyckligare heller. Att jaga materiella saker har aldrig gjort någon bestående lycklig, det vet vi redan.
Frosseri handlar om ren addiktion. Det kan handla om mat, alkohol, droger, spel, sex eller den hälsosamma motsatsen såsom överdriven träning, bantning, eller kroppsfixering. Däremot så betonar författarna att det är viktigt att kunna släppa loss och rentav gå i överdrift ibland! Jag håller med dem, livet är för kort för att inte ha det roligt. Klackarna i taket lagom ofta!
Lust är minst allvarlig av dödssynderna. Lust blir syndigt då man bara ser till sin egen tillfredsställelse och använder andra människor som objekt. Då är allt fokus i tagandet och givandet glöms bort.
Jag beklagar att böckerna finns bara på finska. Den dagen då översättningarna kommer lovar jag lotta ut några exemplar bland mina kära läsare!
Ojojoj…och jag som brukar säga att lärandet ska vara lustfyllt…har inte alls tänkt på lusten som en dödssynd ;)…… fast det kanske beror på vilken typ av lust man talar om?
Kram
Sexuell lust syftar de på här
Det stämmer nog att alla människor är lika på nåt vis. Vi ska ju i varje fall vara skapta lika och sen är det väl upp till var och en att förvalta det. Vi är nog ganska glada för att generalisera, och det kan ställa till många problem. Kram
Jag dristar mig att säga att det finns för- och nackdelar med dödssynderna. I lagom dos kan de nästan vara "meningen med livet". Vår tid här är så kort så "klackarna i taket" får man inte glömma bort.
Mycket intressant läsning!
En annan synvinkel på dödssynderna än den traditionella kyrkliga. Denna var mer förstående och tog fram positiva saker också.
Hoppas vi kan fortsätta att leva med denna förklaring och få bort alla gamla stämplar.
Det enda som stör mej lite är söndagsmorgonen och ligga länge. Varför just bara söndag? Idag när många jobbar både lördag aoch söndag inom t ex sjukvård eller handel m m. Varför måste söndag var så speciell? Om man jobbar på söndag och är ledig torsdag, då ska ju detta vara en ledig dag, slappardag. Men detta är inte riktigt godkänt ännu, utan kan anses som lättja eller slöhet. Bort med alla tider på dagen och veckodagar och acceptera att det är okej att ligga länge en tosdagsmorgon och gå upp tidigt en söndagsmorgon. Klockan är ju ändå olika i jordens alla hörn och har endast betydelse i samband med kontakt med andra människor, men inte för en individ.
Intressant … de dyker upp ständigt i olika sammanhang. Sissela Kyle hade en roligt och eftertänksam föreställning om dessa för några år sedan.
Nähä,inte är människor lika världen över.Det säger Richard Lynn och Tatu Vahanen.Nordens folk är bland de bästa i världen,så det så.Skåningar är allra bäst om jag får tycka!
Redan när du nämnde de här äventyrarna förra gången tyckte jag att de verkade spännande. De 14% finsk/nordvästryska generna som besitter min fysiska lekamen till trots förstår jag inte mer än en handfull finska ord. Därför får jag vänta lite med att läsa deras böcker! 🙂 Den där lust-kommentaren jag gav härom dagen kom av de TED-föreläsningar som handlar om dödssynderna. Också väldigt intressanta.