Laxspett med potatiskålmos

Får du gäster? Den här rätten tål bjudas på även vid högtidligare tillfällen.
4 portioner
ca 600 g lax (tina upp portionsbitar) skurna i 2×2 cm bitar
Marinera laxen i ca 1 dl teriyakisås i 1 h.
Trä upp laxbitarna på träspett och stek på medelvärme tills de är genomstekta. Salta lätt, annars står teriyakisåsen för sältan.
Jag hade för långa spett och ingen avbitare (skulle ha förkortat spetten) så alla laxbitarna kom inte så bra i kontakt med pannan och därmed fick de inte stekyta. Jag blev frustrerad och tog till sist bort spetten. Ingen skillnad i smaken för det.
Så här var det tänkt att det skulle bli
 
 
Och så här blev det
 
 
Laxen, med spett eller ej, läggs på rucolabädd.
Tips: Lax blir alltid gott med teriyakisås och rucola. Du kan även steka vanliga portionsbitar av lax och hälla på teriyakisås. Jättegott. Bara lite extra salt behövs då.
 
Potatiskålmos
10 potatis, skala och dela i något mindre bitar
En halv blomkålshuvud, dela till de små huvuden
Koka i lättsaltat vatten tillsammans tills de är mjuka. Mosa allt med elvisp.
Tillsätt 25 g smör, 1 dl grädde, 1 dl mjölk och 1 dl riven Västerbottensost. Salta och peppra.
Servera med laxen på rucolabädd.
 
 
 

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

4 reaktioner till “Laxspett med potatiskålmos”

  1. Tycker om lättlagad mat och det var det här. Kanske ser det snyggare ut med pinnar, men tycker inte det spelar någon roll, för rätten ser god ut även utan. Teryakisås till lax är perfekt och ger en så bra brytning.
    Potatiskålmos har jag inte provat tidigare, men det skall bli.
    Gillar dina mattips, har provat fler av dem och lyckats bra. (Enligt de som smakat, både barn och vuxna)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *