Den rätta doften

Nu har jag återigen gått genom ett antal ”tax free”-butiker på olika flygplatser, och visst blir jag sugen på att prova på några nya dofter. Ni vet, ibland passerar det någon som doftar så himla gott, och man tänker nästan fråga vad det är för doft du har, men när man har funderat tillräckligt och samlat sig mod är personen redan borta…
Problemet på flygplatsen är att dofterna är MÅNGA. Näsan tröttnar på alla intryck den får och åtminstone jag får huvudvärk redan innan doftprovningen ens kommit igång ordentligt.
 
Det finns blommiga dofter. Och kryddiga dofter. Dessa är traditionella.
 
Det finns dofter av mat och frukt. Som The Body Shop med alla sina frukt och choklad.
 
Det finns ”naturliga” dofter, såsom Clean med sina warm/cold cotton, fresh laundry, skin etc.
 
Och det finns damer som använder herrdofter. Dock inte jag.
 
Det här blev det.
 
 
Några klassiska dofter som man kan lära sig så småningom för att kunna orientera sig i doftdjungeln ens någorlunda är:
 
Calvin Klein: Obsession, Eternity, Escape, Euphoria, CK One
YSL: Opium
Guerlain: Shalimar
Clinique: Happy
Hermes: Caleche
Robert Piguet: Fracas
Chanel: Chanel no 5, No 19, Allure, Mademoiselle Coco
Estee Lauder: Knowing, Pleasures
Dior: J’Adore, Poison
Cacharel: Noa, LouLou, Anais Anais
Issey Miyake: L’Eau d’Issey
Jean Patou: Joy
Lanvin: D’Arpege
Narciso Rodriguez: For Her
Thierry Mugler: Angel
Ralph Lauren: Polo Sport, Ralph
Lancome: Tresor, Hypnose, O Oui, La Vie est Belle
Giorgio Armani: Acqua di Gio, Si
Oscar de la Renta: Oscar
Nina Ricci: L’Air du Temps, Premier Jour
Jean Paul Gaultier: Classic
Kenzo: Flower, L’eau par Kenzo
Acqua di Parma: Colonia
Dolce & Gabbana: Light Blue, Woman, Dolce
Valentino: Very Valentino
Carolina Herrera: 212
Stella Mc Cartney: Stella
Viktor & Rolf: Flowerbomb
Laura Biagiotti: Laura
Emporio Armani: She
Burberry: Brit
Bulgari: Pour Femme
Donna Karan: Cashmere Mist, Gold
Givenchy: Organza
Elizabeth Arden: 5th Avenue, Red Door
Gucci: Gucci, Gucci II, Rush, Envy
Prada: Prada
Marc Jacobs: Blush, Daisy
Boucheron: Boucheron
Versace: Bright Chrystal, The One
Cartier: Pasha, Must de Cartier
DKNY: Be Delicious
Chloe: Chloe
Jimmy Choo: Jimmy Choo edt
 
Listan bygger på Martina Bonniers Fashionista från 2008. Nya klassiker tillkommer hela tiden och jag har kompletterat listan lite.
Jag tycker också om JLo, Escada (har många klassiker!), Samba (finns den fortfarande?), Juicy Couture och Rituals förstås.
Ovannämnda Clean och även Philosophy skulle nog ha funnits på klassikerlistan idag.
Hmm, listan blev lång. Kan vara någonting för mig att beta av resten av livet. Kanske skulle jag ha haft minneslapp i fickan?
Därtill ska vi komma ihåg att jag inte får (eller vill) använda parfym på jobbet, och att använda den i stallet är rätt onödigt…

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

22 reaktioner till “Den rätta doften”

 1. Ojoj, de äro många, dofterna. Har avverkat några under årens lopp, men min favvo är Chanel nr 5. Alltid.
  Tyvärr får man sällan ha dofter på sig, folk är ju så allergiska.
  Kram, Gerd!

 2. Jag brukar mest använda Dove’s roll-on-deo… 🙂

  sv: Det är riktiga stolar som det tydligen är nån i Alicante som tillverkar. Huruvida man kan köpa dom privat, det vet jag inte – men förmodligen om man betalar tillräckligt 😉
  Hur som helst så tycker jag att dom är riktigt läckra 🙂

 3. Det var en hel del det. Ser fram emot den dagen doftinternet kommer,tillåt mig nosa.. Inlägget påminner mig om den julaftonen då jag tfick jaga halva Skåne runt efter YSL Yvresse. En julklappsönskan hade ställts och jag trodde inte att det skulle vara några problem med att hitta denna. Det var det dock. Nåja,jag lyckades och så vitt jag minns var det värt besväret. Önskar en fin dag till Dig!

 4. Ser att du verkar gilla Calvin Klein. Obsession och Shock tror jag en heter som jag gillar.

  Problemet med mig är att jag sällan kommer ihåg vad de heter… Jag luktade på en när jag reste hem från Norge senast, tänkte den köper jag nästa gång. Inte sjutton minns jag vad den heter… 😉

 5. Jag tycker dofter ofta hör ihop med hur man känner sig.
  Många är nu allergiska och då kan man inte anvönda dofter…
  Men Jimmy Choo, Clean, Oscar de la Renta och L´eau por Kenzo är några faavoriter. Köper oftast små flaskor så jag kan variera.
  Spännande lista!

 6. Tycker det där med parfym är så, så svårt! Vill hitta den där ultimata doften för mig men det finns ingen möjlighet att sniffa på alla flaskor i en butik eftersom man storknar efter den tionde skarpa doften ju. Någon dag hittar jag den nog 😉

 7. Det är svårt i tax free shoperna att välja ut en doft man gíllar. Det finns så mycket runt ikring som påverkar och när man testat några sorter , tycker jag det är jättesvårt att känna vilken doft man egentligen gillar bäst. Kram

 8. Det är sällan jag använder parfym och min fru får inte göra det i jobbet. Vad kul det var att läsa din lista. Det fanns en tid då jag nästan kunde kalla mig expert på damparfymer. Orsaken var en flickväns stora intresse och att jag var tävlingsinriktad. Ofta kunde jag spika dofter jag kände på "främmande" personer. Samtidigt är det ju så att samma parfym inte doftar exakt likadant på olika personer. Det kan till och med vara så att favoritdoften doftar "äckligt" på "fel" person. Nu flyger minnena på mig. Jag brukade under en långpraktik i stora staden, "sniffa" på en äldre proper dam som jobbade på biblioteket, när min längtan blev för stark. Jag berättade öppet om episoden för henne och hon tyckte det var både kul och smickrande. Du kan få namnet. LouLou som var med på din blogglista. Jag lät parfymen vara med i min roman "Mina fotsteg i ditt hjärta" trots att min redigerare berättade att den inte fanns 1974. 🙂 Som författare bestämmer man allt. Jag lät även min favoritros Ingrid Bergman vara med trots att den också kom senare. Att sticka ner näsan i den rosen efter ett sommarregn är ljuvligt. Kram från nostalgiska Bosse

 9. Vad kul med ny parfym. Visst är det svårt att välja. Och ibland måste man gå omkring med den lite för att känna om man "passar" i den.
  Jag köpte en ny parfym, Chanel nr 5 i julas, och den gillar jag jättemycket!

  kram Malin

 10. Jag använder Chanel’s dofter. Dom passar mig. Kommer ihåg en underbar doft som jag använde på slutet av 90-talet och som var…..Donna karen "chaos". Den doften var helt underbar kryddig och annorlunda.

  Kramiz

 11. Hugaligen vad mycket olika märken det finns! Jag får alltid för mig att jag vill hitta någon god parfym och försöker alltid prova en sort på varje arm, men det slutar alltid med att jag får tag i någon sötsliskig variant och sitter och lider av läskig doft hela resan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *