Julmat hos oss

Hem » Julmat hos oss
Det är för sent att komma med inspiration till julbordet idag, men med tanke på att jag är less på julmat försöker jag göra någonting helt annat. Så dessa recept duger lika bra till nyårsmiddagen.
Vi har skinka, revbensspjäll och sill, men där tar traditionerna slut i år.
 
Delikatesspotatis
 
 
Köp delikatesspotatis, tvätta och ev förkoka dem. Lägg dem i en smord ugnsform.  Häll över 1 dl olivolja och 2 msk flingsalt samt rosmarin.
Ugnsstek i 225 grader i 45 minuter. Krossa potatisen med botten av en kaffemugg. Strö över rikligt med smörklumpar. Delicious!
 
Fikon med Magor
 
 
6 färska fikon skärs i klyftor. Gör en blandning av 1 dl mascarpone och 100 g Gorgonzola. Ha dem på samma fat. Ringla över flytande honung och strö över hackade valnötter.
 
Inbakad Västerbottensost
 
 
Baka in i smördeg riven Västerbottensost. Pensla med ägg. Grädda i ugnen 200 grader ca 10 min tills knyten har fått lite färg.
 
Quiche Lorraine
 
 
En klassisk paj där jag gjort botten i matberedaren och använt kassler som fyllning. Recept med olika variationer lär vara lätt att hitta t ex på nätet.
 
Omelett
 
 
Ugn 225 grader. Vispa ihop 8 ägg, 2 dl vatten, 2 krm salt och lite vitpeppar. Klä en ugnsform 20 x 30 cm med ett bakplåtspapper. Grädda ca 20 min. Skär i små snittar.
Garnera snittarna t ex med smetana/gräddfil, löjrom, räkor, persilja och finhackad rödlök.
 
Till sist en sallad
 
 
Där har jag använt broccoli, grönkål, äpple, hackade valnötter och granatäppelkärnor. Ringlade över olivolja och citronsaft. Kan varieras i oändlighet.

4 reaktioner på ”Julmat hos oss”

  1. Tack för dina recept! Jag provar så gärna! Och det bästa, ja efter att ha fått dem, är att jag vet att de blir bra.
    Ska idag laga veganmat till Bosses son så dina recept får vänta ett par dagar. Men jag ska ta lite i taget….
    Salladen kan jag förstås ta idag, blir perfekt.

  2. Mmm… Så gott allting såg ut. Vi kallar potatisen för "stompad potatis" och gör det lite då och då. Inte fel alla och brukar bli mycket uppskattat av alla som har blivit bjudna på det.

    God fortsättning!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *