Finska kållåda

Hem » Finska kållåda
Finland är känd för sina ”lådor” och av dessa förknippas potatis-, kålrots- och morotslåda med julen, medans kållåda och leverlåda äter man året runt.
Lådor är mjuka i smaken och aningen söta så de är många barns favoriträtter i Finland. Ur en bantares synpunkt finns det inget att klaga på heller. Detta är mjölkfritt ifall du steker allt i olja och korngrynen går nog att ersätta med fibrex el dyl om man vill ta bort gluten.
 
Koka 1,5 dl korngryn i 5 dl köttbuljong i 20 min.
Skala och hacka en gul lök och strimla 500 g vitkål. Stek dessa mjuka.
Stek ca 500 g köttfärs och salta lätt.
Blanda ihop allt och tillsätt 2 msk mörk sirap, 1 tsk salt och 1/4 tsk vitpeppar.
Lägg i en smord ugnsform och grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 1 timme. Under stekningen häll på ytterligare 3 dl köttbuljong.
Servera med rårörda lingon.
 
 

15 reaktioner på ”Finska kållåda”

  1. Jag fullkomligen älskar dessa lådor. Min mormor har lärt mig de där små knepen som gör dem det där extra. Brukar göra extra många i aluminiumlådor och ge bort. Sedan gör jag som Mummi, skriver vad det är på locket i skrivstil.
    Det här ska testas minsann.
    kramisen

  2. Korngryn är nästans, nästan glutenfria….
    försök baka bröd på korngryn så märker du hur lite glutén det finns däri.
    Lådor är gott och kållådan, kålrotslådan hör till mina favoriter

  3. Nu blev jag sugen på att laga mat igen 🙂 Tack för recept o inspiration.

    Läste just din sommarlista och tänkte att det där med att köra shettis och drick öl mitt i natten lät hur mysigt som helst 🙂

    Hoppas att du får en fin vecka!

  4. Tja, varför inte, kan ju vara värt att prova någon gång. Och jag antar att man kan experimentera med ingredienserna efter bästa förmåga.

  5. En igenkännande låda … men utan korngryn och med lök, nu ser jag varför min sista blev så torr – det är nämligen mycket länge sedan jag gjorde den – jag hoppade över buljongen.
    Gott gotti gott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *