Finland är känd för sina ”lådor” och av dessa förknippas potatis-, kålrots- och morotslåda med julen, medans kållåda och leverlåda äter man året runt.
Lådor är mjuka i smaken och aningen söta så de är många barns favoriträtter i Finland. Ur en bantares synpunkt finns det inget att klaga på heller. Detta är mjölkfritt ifall du steker allt i olja och korngrynen går nog att ersätta med fibrex el dyl om man vill ta bort gluten.
Koka 1,5 dl korngryn i 5 dl köttbuljong i 20 min.
Skala och hacka en gul lök och strimla 500 g vitkål. Stek dessa mjuka.
Stek ca 500 g köttfärs och salta lätt.
Blanda ihop allt och tillsätt 2 msk mörk sirap, 1 tsk salt och 1/4 tsk vitpeppar.
Lägg i en smord ugnsform och grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 1 timme. Under stekningen häll på ytterligare 3 dl köttbuljong.
Servera med rårörda lingon.

Jag gillar dina recept. Ska testa även detta.
Mmm, det låter jättegott! Kanske ska ta och bjuda svågern på detta.
Jag fullkomligen älskar dessa lådor. Min mormor har lärt mig de där små knepen som gör dem det där extra. Brukar göra extra många i aluminiumlådor och ge bort. Sedan gör jag som Mummi, skriver vad det är på locket i skrivstil.
Det här ska testas minsann.
kramisen
Korngryn är nästans, nästan glutenfria….
försök baka bröd på korngryn så märker du hur lite glutén det finns däri.
Lådor är gott och kållådan, kålrotslådan hör till mina favoriter
Lådor är oftast praktisk mat och behändiga till många 🙂
Jag har en enda gång i mitt liv ätit låda- en morotslåda och det var något otroligt gott.
Nu blev jag sugen på att laga mat igen 🙂 Tack för recept o inspiration.
Läste just din sommarlista och tänkte att det där med att köra shettis och drick öl mitt i natten lät hur mysigt som helst 🙂
Hoppas att du får en fin vecka!
Det ser smaskigt ut. Lådor borde vara något för mig. Varför var jag inget finskt barn när jag var liten? 🙂 Kram Bosse
Ser gott ut och jag har faktiskt ätit dessa lådor. 😉
Kramen ♥
Tja, varför inte, kan ju vara värt att prova någon gång. Och jag antar att man kan experimentera med ingredienserna efter bästa förmåga.
Låter gott! ……………………………….precis du har så rätt ut och gå även på vintern 🙂
Jag har provat finsk kållåda, men ännu inte själv vågat mig på det. Men nu så….Tack för bra recept!
Mmm…..låter gott. Bra med lite tips.
Kramkram.
En igenkännande låda … men utan korngryn och med lök, nu ser jag varför min sista blev så torr – det är nämligen mycket länge sedan jag gjorde den – jag hoppade över buljongen.
Gott gotti gott!