Chiapudding

Hem » Chiapudding
Nu ska vi vara väldigt trendiga och up to date här, och orsaken är att jag har faktiskt tillverkat chiapudding. Många hälso- och träningsfreaks är förespråkare för chiafrön idag, dock brukar sådana här hälsotrender gå över eller mattas av med tiden. Snart kommer det någonting nytt istället.
Dessa frön kommer ursprungligen från Mexiko och har använts av aztekerna i alla tider. De liknar linfrön, binder upp stora mängder vätska vid blötläggning  och är utan tvekan bra mot förstoppning samt ger långvarig mättnadskänsla.
De innehåller mycket protein, mineraler och calcium, det sistnämnda är bra för skelettet. Framför allt innehåller de dock omega-3 fettsyror vilka kan ha gynnsam effekt mot det mesta, även om detta inte är vetenskapligt otvivelaktigt bevisat vad jag förstått (ja, den tvivlande vetenskapsmannen bor alltjämt inuti mig.) Andra omega-3-källor är fisk och skaldjur samt olika vegetabiliska oljor.
Kom ihåg att rätt förvaring av chiafrön är viktigt då omega-3 är mycket känsligt för oxidering.
Nåja, nu till huvudsaken, alltså chiapuddingen.
 
 
1,5 dl mjölk
2 msk chiafrön
1 krm vaniljpulver men även vaniljsocker duger
en halv-1 krm mald kardemumma eller kanel
några hallon/andra bär/bananskivor/valfritt
Blanda ihop allt, låt stå i 10 min, blanda igen och låt sedan stå över natten i kylskåpet.
Gott, hälsosamt och kan varieras hur mycket som helst.
Tack Lis-Marie för inspirationen och receptet!

2 reaktioner på ”Chiapudding”

  1. Tror också den trenden kommer blåsa över. Tycker inte puddingen är så god, men äter den trots allt mest för nyttigheternas skull, hehe :}

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *