Vandringsutrustning up to date 2024

När jag delade ut bild på vår vandring på utsidan.se fick jag kommentarer om att jag bär så tungt. Jag har ju varit med i olika facebookgrupper för ultralight-utrustning men inte riktigt fastnat. Jag tror att det beror på att vi (jag och Greger) inte är några unga atleter. För oss är ett stadigt tält, mättande mat, varma kläder och rejäla kängor väldigt viktiga. Vi kan kalla det komfort.

När jag fyllde år fick jag ett exklusivt presentkort till Naturkompaniet. Butiken är riktigt fin och välsorterad, inte något hopkrafs som det brukar vara i sportbutiker. Där ska man helt enkelt hitta vad man behöver, utan att behöva ha tur. Nackdelen är att allt är dyrt och extrapriserna lyser med sin frånvaro.

Det var en konstig känsla att bara plocka på sig det man ville ha! En extra t-shirt av syntet, myggmedel och grönland-vax för vandringsbyxorna är rena bruksvaror.

Men, jag gjorde också ett fantastiskt, nytänkande köp. Jag köpte mig en Fjällräven-midjeväska! Allt det som jag tidigare haft i ryggans topplock eller i någon ficka och behövt leta fram, samt att ömtåliga saker har varit utsatta för skada, har jag nu alltid skyddat och inom räckhåll! Då menas det bankkort, id-handling, pengar, mobil=kamera, läppbalsam, lite toapapper, spork, myggmedel, och mina 2 olika glasögon. Vilket lyft!!!

En annan sak som jag kommer att lägga till i bagaget är en liten sy-kit. Man kan behöva sy ihop någonting när man minst anar, och det är också bra att ha med sig en nål, om man t ex skulle råka få en sticka i fingret.

Och hur mycket saknade jag inte en nagelsax? Jag glömde nämligen klippa mina fingernaglar innan resan. En liten sax väger inte mycket.

Man ska ju helst inte diska eller åtminstone inte tvätta i själva vattendragen. Därför köpte jag en lättvikts-balja som genast kom till användning. Note to myself: ta alltid med MÅNGA strumpor! De blir fuktiga varje dag. Och även om man kan tvätta, så är det inte säkert att de hinner torka upp.

”Bajsspadens” vara eller icke vara kan man alltid diskutera. Nu har jag i alla fall en som väger minimalt och ryms i ett litet utrymme. Vi använde den faktiskt, för att gräva ner mat som vi lämnat(!)

Som jag tidigare skrev, kommer jag aldrig mera fara någonstans utan att ha med min regnponcho. Jag såg att många också har ponchon av tunn plast, vilka kanske väger ännu mindre. Får se vart vi hamnar, men väta är ett av vandrares allra värsta fienden. Ponchon skyddar inte bara människan, utan också ryggsäcken.

Regnponcho utesluter inte regnkläder. Jag var tidigare väldigt nöjd med mina Lundhags Lo-regnkläder. Tyvärr så visade det sig att denna high tec-byxa inte alls är skapad för stendalar. Efter en enda dag i Unna Räitavaggi, där jag faktiskt inte ens ramlade (!!) så var det inte mycket kvar av byxorna, flera revor och hål hade uppstått. Jackan klarade sig något bättre. Besviken är rätta ordet. Jag ska nu ändå försöka laga dem så att jag kan ha dem i något år till. I min nya favoritaffär Naturkompaniet hittade jag lagningslappar som man kan laga det mesta i textilväg med.

Lyckligtvis(?!) glömde Greger sin pulsklocka hemma. Istället installerade han en app på sin telefon, som räknade lika bra kilometrar, höjdmetrar och även steg. Naturligtvis inte övriga kroppens parametrar men det behövde han inte heller. Det visade sig nämligen att appen drog mycket mindre ström än klockan. Förra året fick han slut på två powerbanks pga klockan, nu räckte de gott och väl.

Bortsett från ovannämnda kompletteringar kommer min packlista se helt identisk ut mot årets även nästa år. Av allt jag hade med mig blev endast en långärmad ylle-t-shirt, 2 t-shirts och shorts oanvända. Och det mesta i medicin-och teknikpåsen behövdes inte, tack och lov. Nästa år ska jag även ta med mig flera strumpor, flera Compeed-plåster (även de små) och ännu mera Ibuprofen. Men vi ska göra några dagar kortare vandringar framöver vilket genast gör att man får lite mindre att bära.

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

En kommentar till “Vandringsutrustning up to date 2024”

  1. Naturkompaniet, vilken favorit! Kunnig personal och så bra grejer (åtminstone på Odengatan i Stockholm där jag varit flera gånger). Vi har i dagens samhälle blivit så vana att spana efter billigast att vi glömt bort värdet i erfarenhet och att välja ut det bästa.

    Jag är så imponerad av era vandringar! Är alldeles trött i axlarna efter en liten tur i blåbärs- och ljungskog på några kilometer, hahaha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *