Vandra i fjällen- de större inköpen

Fjällvandring och fjällvandring. Tänk om det var så enkelt, att man kunde göra en packlista som passar alla, i alla lägen.
Fjällvandring är en materialsport. Och att inte unna sig rimliga grejer är som att köpa en resa till sin drömdestination, men med sämsta möjliga resesätt, bo i sämsta hotell och äta på sämsta restaurangerna. Det är ju inte ens värt!
Hyra, låna eller köpa begagnat har jag inte några synpunkter på. Men se för guds skull till att du har ordentliga grejer, en gång för alla.
 
SKOR. Jag har jättesköna Merrell-vandringskängor i gore-tex. Aldrig skav etc. Men de har några år på nacken, och redan vid första regn under denna vandring blev de genomblöta. Tur att det var sista vandringsdagen, för att de hade aldrig någonsin torkat utan skotork eller tidningspapper. Javisst, jag hade kunnat se till och impregnera dem innan, vilket jag inte hade gjort. Men de som vet säger att den funktionella livslängden på en gore tex-känga är kort gällande vattentäthet. Så jag har bestämt mig för att köpa riktiga vandringskängor i skinn (Lundhags?), också med lite skaft.
 
RYGGSÄCK. 65 liter är i minsta laget om än tillräckligt för en tälttur. Men å andra sidan, då slipper man lockelsen att ta med sig onödiga prylar. En del grejer går dessutom att fästa utanpå ryggsäcken.
 
 
Jag och Greger har varsin Osprey, Renn (dam) resp Rook (herr). Köpta oprovade, men fullt justerbara, med medföljande regnskydd. Vi var helnöjda. En sådan kostar ca 1500 kr, och håller förhoppningsvis länge. Vikten ligger på ca 1,5 kg.
Det finns säkert en uppsjö av likvärdiga ryggsäckar. Man borde ha en sadelutprovare även för oss människor, fast ryggsäcksutprovare då.
 
KÖK. Det finns lätta och fina ”kök”, som ryms i en ficka. Dessa är till för att värma upp vatten. Vi ville ha lite större möjligheter till matlagning, som att göra äggröra och plättar. Dessutom kunde de förhållandevis tunga kokkärlen användas till att äta ifrån. Så vårt val är Trangia, som är stadigt och vindtåligt. Vi bar med oss gas, vilket är både tungt och skrymmande jämfört med en liten flaska sprit/T-röd, men ack så praktiskt, hygieniskt och enkelt. En gastub på 240 gram räckte för oss 3 under 4 dagar, kanhända den räckte så länge pga att det var så varmt. Obs, modellen vi har köpt är ett spritkök, så vi behövde köpa till en gasbrännare separat. Vi tog med oss alla attiraljer som ingick i köket förutom sprithållaren, och hade användning för alla. Förutom dessa kärl hade vi endast varsin kåsa och spork.
 
 
TÄLT. Vi har Hilleberg Nallo 3GT. Lagom för 2 personer enligt mig, och med en generös absid. Vi köpte till ett footprint, för att minska kondens och för att ha ett golv även i absiden. Samt för att skydda tältets botten från slitage. Vikt är ca 2,6 kg plus footprint. Dyr!!! Men enligt alla experter klart prisvärd, går att laga vid behov, reservdelar finns, och vattentåligheten varar länge pga hög kvalitet. Jag älskade tältet och fortsätter gärna använda den.
 
 
SOVSÄCK. Marmot har bra utbud. Jag har Wms Angelfire med dun, Greger har liknande i syntet, Trestles Elite Eco 20 LONG. Vi har båda sovit med öppen sovsäck under denna varma sommarvandring, men vad vi kunnat läsa oss till borde våra säckar funka även en bit in på hösten, dvs de är 3-säsongsovsäckar. Båda kostar närmare 2000 kr styck och väger ca 1,2 kg styck.
 
LIGGUNDERLAG. Greger har en Exped extra lång, uppblåsbar med integrerad pump, som han var mycket nöjd med. Lika nöjd var jag med min Sea to Summit Comfort Light, självuppblåsbar. Mitt har högt R-värde, dvs är varmare som underlag. Men det spelar inte så stor roll, då vi båda dessutom har en klassisk ”rulle” nederst, som vi lägger liggunderlaget på. Dessa rullar kan även användas som sittunderlag dagtid, dock säger erfarenheten att det inte är alla gånger som man orkar rulla upp dem för en kortare paus. Priset på våra liggunderlag ligger kring tusenlapp/styck. Vikt är ca 500 gram/styck. ”Rullarna” är billiga och lätta.
 
Här har jag listat de större inköpen, som är svåra att komma undan med. Det sägs att ”de 3 stora” dvs ryggsäck, tält och sovsäck inte borde väga mer än 3 kilo tillsammans… dit kommer vi inte, inte ens sommartid.
Säg tält och footprint 1,5 kg/person, Trangiaköket ca 500 g/person på 2 pers, (plus gas), rygga 1,5 kg, liggunderlag 500 gram plus skumgummirulle, sovsäck ca 1,2 kilo.
Grundpackningens vikt hamnar således någonstans på drygt 5 kilo både för mig och Greger (4,2 kg för ”de 3 stora”). Det går naturligtvis att banta ner detta ytterligare, men jag tycker personligen att det är bättre att snåla på någonting annat. Vi vandrar inte så ofta att det är meningsfullt att ha utrustningar för flera olika säsonger.

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *