Hej vårmode!

Det känns som att året 2017 ligger vädermässigt en månad före, ändå tackar och bugar jag för en första riktig vinter på länge! Modeindustrin är också i god tid som vanligt, vårens mode svämmar ut från alla håll så att människor ska köpa så mycket och så fort som möjligt. Dessa tider är ju dessutom så välsignade att man kan klä på sig vad som helst och vara trendig, bara man gör rätt på fel sätt eller fel på rätt sätt.
Jag har med åren hittat mera till mig själv, och också mera till min egen stil. Gärna blommor, spets och volanger för mig! Det är dock vissa, återkommande, saker som jag vill påminna modet om!
Kläderna ska vara sköna. Inga stickande plagg ens av finaste ylle eller polokragar som kväver eller kliar ihjäl mig, tack. Tröjor vars halsringningsgummiband ska ligga nedanför axlar och som hela tiden skaver eller åker upp, vida hängande ärmar med en massa fina volanger som omöjliggör alla vettiga aktiviteter där armarna är inblandade, överdrivet breda byxben som man snubblar vid eller sk maxiklänningar som gör att man överhuvudtaget inte kan gå, låter jag bli helt.
Skorna har jag för att ta mig fram, och om det blir allför svårt, långsamt eller plågsamt att gå så byter jag genast mot bekvämare skodon.
Vit färg är vacker, men oftast hinner jag ha ett vitt plagg på mig max någon timme innan den åker i tvätten, tillsammans med en del svordomar.
Herrkläder har jag sagt nej till tidigare och det fortsätter jag konsekvent med. När jag var en liten flicka tyckte jag så synd om pojkar som inte fick ha klänningar, kjolar, rosa färg, långt hår, smink eller parfym. Så jag fortsätter att njuta av de förmåner som jag har, även om jag förstås välkomnar den nya trenden att pojkar och män får, slutligen, klä sig tjejvis. Men jag klär ändå inte på mig herrkavajen frivilligt, nej tack.
Ibland undrar jag hur det kommer sig att det går att sälja så enorma mängder ubervarma Canada Goose-jackor, maxade dunjackor, kashmirtröjor och stickade ylleplagg här i världen. Inte ens jag som bor förhållandevis långt norrut kan använda sådana i verkliga livet mer än ett par dagar per år, hur kan då någon som bor på varmare breddgrader göra det??
På grund av mitt jobb faller det bort en del accessoarer från min repertoar, såsom armband, klocka och nagellack. Solglasögon tar jag inte på mig frivilligt då jag vill se färgerna.
Jag är en sann djurvän och säger förstås nej till päls, men jag önskar att jag hade mycket bättre koll på material och produktion än vad jag har idag. Både djur och människor ska behandlas etiskt. Jag efterlyser politiska beslut som stöd till enskild konsument.
Kläder är bruksvara, i bästa fall livslångt. En bra investering är bättre än 20 dåliga. Men man måste hålla sig till rätta proportioner- kläder kan gå sönder, försvinna eller rentav bli stulna. Jag avstod från Burberry trenchjacka pga detta- jag hade aldrig kunnat slappna av med en sådan lämnad till garderoben.
En del trender ska man förstås hoppa över rakt av, ett bra exempel för mig är en korsett ovanpå kläderna, vilket ska vara ”inne” just nu.
Slutligen några tidlösa visdomsord. Fel färg för en person är fel färg, det går inte att ändra på. Och dålig kvalitet är dålig kvalitet, nu och för evigt. Jag vill alltid undvika dålig kvalitet då det är aldrig vare sig prisvärt eller fint.
 
 
Här önskar jag alla Gott Nytt År 2017…
 
 
Och här är årets bästa plagg- en tunn mössa i merinoull av Kari Traa. Varm och icke-stickande. Fem tigertassar av fem!

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

3 reaktioner till “Hej vårmode!”

  1. Håller med om att ett bra köp är bättre än tjugo dåliga. Många gånger är det så att man får vad man betalar för men inte alltid. Senast jag var i Stockholm slog jag till och köpte en handväska från Burberry. Men jag använder den inte till vardags vilket egentligen är synd…

    Trevlig helg!

  2. Instämmer! Och jag minns handväskan från M och en del annat från vår tur i och enom Stockholm. Så roligt! Och det lilla jag handlade i Umeå har jag använt mycket. Ett plagg som är tidlöst vinnner alltid. Har kvar min trenchcoat från Burberry som inhandladesi londom fö 20 år sedan , den är fortfarande lika gångbar. Passar perfekt till de gama hederliga finska Palmrotstövlarna. Kanske snart dags för en shopppingtur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *