New York, New York

När man är 42 år gammal (på dagen dessutom) så är det väldigt ovanligt att man liksom baxnar över någonting, och upplever någonting helt nytt. Det hände dock mig i New York, egentligen i USA. Jag blev överväldigad.
Jag brukar göra en sammanfattning om städer som jag besökt, ifall någon vill ha bra tips inför ev egen resa. Jag har insett att jag inte kommer att klara av detta så elegant vad gäller New York. Men jag ger det som jag har att ge.
 
 
MAT
Räkna med att allt är dyrt. Nu är dollarn dessutom stark så situationen är ännu värre. Även ett ”bra pris”- innan alla tullar, taxer, dricksar mm är fullföljda så kan du vara säker på att du har blivit urkramad på varenda f-ckin’ cent som du har. Ingenting är gratis i Amerika och det gäller även mat.
Det är svårt att gå efter LCHF-kost i New York, när man inte känner stan. Visserligen finns det mycket ägg, ost och kött, men även mycket bröd och socker överallt. I stället för vin dricks det drinkar, som är stora och söta.
Jag kom aldrig på något bra koncept var man skulle äta egentligen, stan är så stor. Försök hitta happy hours och gör undantag genom att äta på Subway, Mc Donalds och Pret-a-Manger då och då för att skona budgeten lite. Två namn som jag har lagt på minnet i NY är Johnny Utah (nära Femte Avenyn) och indiska restaurangen Panna i East Village. Till den senare ska man ta med sig sin egen vinflaska/dricka! Det är säkert inga svårigheter att hitta riktigt bra restauranger med Michelinstjärnor om man vill det.
 
BOENDE
Det är också ett välkänt faktum att hotellboendet är svindyrt i NY, och det går inte att kompromissa genom att ta ett sämre hotell, då man kan hamna på hemska ställen. Vårt hotell skulle ta extra betalt för Wifi (600 kr), någonting som jag ändå kunde förhandla bort (antagligen skulle de halvlura oss.) Frukost ingår naturligtvis inte, en extra avgift här igen. Återigen- riktigt fina hotell finns det gott om för den som har råd. Räkna med åtminstone ca 2000 kr/natt/person om du vill bo anständigt.
 
ATT SE
Jag tycker att alla borde se Ground Zero. Minnesplatsen är väldigt imponerande idag. I närheten ligger Battery Park, ett fint grönområde därifrån man ser Frihetsgudinnan, dit man även kan ta en båttur.
Hop on-hop off-bus är ett bra tips för första eller andra dagen i NY. 
New York måste också skådas uppifrån, antingen från Empire State Building eller Rockefeller Center (Top of the Rock). Rockefeller ctr är billigare, har kortare köer och bättre utsikt (man kommer ut och är inte i en glaskabin). Dessutom ser man Empire State Building därifrån!☺ Ta en dag som är klar (ej dimmig), och gå dit först på morgonen för att undvika köer.
Central Park måste såklart upplevas. Avsätt en halv dag och gå efter en guidebook för att bonga allt.
The Metropolitan Museum ligger i Central Park, passa på. Du kan betala valfritt inträde (donation). Museum of Modern Art och Solomon Guggenheims museum borde man också se någon gång. Och Naturhistoriska museet med sina dinosaurier.
Times Square måste man uppleva både i dagsljus och i mörkret.
Flatiron building är fin, ”den första skyskrapan”. Macy’s är världens största varuhus. Femte Avenyn måste man också besöka. Grand Central Station är mäktig, och tar inte många minuter att skåda.
Promenera gärna över Brooklyn Bridge, då man också ser Manhattans skyline.
Ströva runt i Soho och Chinatown. FN-byggnaderna är trevliga att se.
 
SHOPPING
Jag kan säga att shoppingen i New York var en liten besvikelse! Dels var det dyrare än vad jag trodde (pga stark dollar) men det var också omöjligt att hitta någonting speciellt då staden är så stor. Jag skulle ändå säga att Soho är bästa shoppingområdet som jag såg. Men vad du än behöver så lär du hitta det nästan var som helst i stan! 
Det finns några outlets, Woodbury Outlet utanför stan dit man måste ta bussen. Och det finns några mindre outlets inne i stan, googla vid intresse- kan absolut vara prisvärt. Macy’s har mycket på extrapris i vissa hörn- det blir nästan som en outlet också.
Men jag tror egentligen att New York är en så stor upplevelse i sig att någon shopping inte behövs för att höja den. Man får med sig NY i hjärtat ändå.
 
SERVICE
Amerikanerna är artiga men även det kostar. Dricks upptill 20% är regel, gäller allt förutom fasta priser i affärerna där det också smyger in ett och annat tillskott. Kläder under 1100 kr tillkommer ingen tax på. Vi svenskar handlar inte taxfritt i USA fast vi är utomlands.
 
LOGISTIK
Vi åkte tunnelbana (som ligger förvånansvärt ytligt) med Jennifer några gånger och det gick smidigt, jämförbart med London. De gula taxin finns överallt och går alltid att få tag på. Priserna är på svenska nivåer, kanske lite billigare (dricks tillkommer dock). Generellt brukar vi promenera så mycket som möjligt på våra resor, och det rekommenderar jag även i New York, men staden är så stor att du kommer att bli tvungen att ta taxi flera gånger. Jag är förresten imponerad av gatornas rutsystem- i och med att allt uttrycks i siffror kan man inte gå vilse på Manhattan! I övrigt så upplevde jag trafiken som trygg- trafikljusen är tydliga och tar hänsyn till både bilister och fotgångare.
 
NACKDELAR
Det här känns som att vara småaktig mot den man älskar. Det går ju inte att vara så stor som NY och inte ha några nackdelar eller hur. Jag tycker att det värsta var prisnivån som väl redan framkommit. Resekassan drog ihop något så fruktansvärt, vi talar alltså om tusentals kronor per person på några dagar och nu är inte ens boendet och den lilla shoppingen medräknade. Det hade säkert gått bra att leva ännu billigare, men det är inte kul att snåla ihjäl sig när man väl rest utomlands. Wifi är sällan gratis (förutom på Starbucks!) och mobiltelefonanvändandet är oerhört dyrt. Telia har dock något paketerbjudande som Greger använde och det funkade fint.
Vi tar fördelar i stället. NY är världens säkraste storstad och det märks! Så himla trevlig atmosfär, och jag kände mig inte otrygg en enda gång. Ej heller har jag hört någonting negativt av någon annan som varit där. Jennifer har bott där i snart 5 år nu och har aldrig varit med om någonting farligt.
Jag älskar London men lider av trängseln där. En sådan trängsel upplevde jag inte alls i NY, troligen är staden helt enkelt större till ytan så att alla ryms, och trottoarerna är bredare.
 
TIPS
Som vanligt, rekommenderar jag att skaffa sig en guidebook om NY som man ögnar genom innan resan, de brukar även innehålla en karta.
Transport till och från flygplatsen går smidigt med shuttle som kan bokas på plats och är till rimligt pris. Extra viktigt är detta till och från Newark flygplats då vägtullarna gör privata taxin jättedyr.
När du reser till USA, är 5 dagars resa ett minimum pga jetlag. Ta helst en hel vecka. För mig var jetlagen mycket värre i USA än när jag kom hem, de flesta upplever helt tvärtom.
Ta med dig ett trevligt och smidigt resesällskap, det är ändå viktigast!
 
 
 

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

7 reaktioner till “New York, New York”

 1. Tack för tipsen! New York är en stad på min lista och jag känner att jag måste åka dit. Finns bara ett aber och det är jag och hissar. Hotellen verkar inte vara så låga…

  Vi försöker också promenera så mycket som möjligt för det ger en bra bild av staden, gratis motion och man ser mycket 😀

  Trevlig kväll!

 2. Wow vilket inlägg och tips du ger oss. Inte så kul att det är så fruktansvärt dyrt, ett hotellrum 10000 på fem dagar äter lätt upp budgeten. Stor kram ❤ Comsi Comsa

 3. Jag tycker du gjort en väldigt bra sammanfattning/recension av N.Y. Jag känner väl igen det du beskriver och med begränsad tid hinns inte allt med. Man måste ju smälta intryck och upplevelser. Jag tycker ni gjorde kloka val i det ni såg, upplevde och gjorde.
  Jag är även förtjust i det det ganska nya hamnområdet, tror det heter South Port med sina många barer och restauranger.
  (Att gå på teater/musical eller opera (Metropolitan) är en upplevelse, men biljetter måste ju bikas långt i förväg.)
  Jazzklubb i Harlem är också trevligt, men tiden är ju begränsad.
  Förstår att N.Y. blivit väldigt dyrt och reser man vill man ju inte vara snål så det vill till att spara i god tid innan…
  Jag tror nog det blir fler resor för dig till N.Y och då finns mycket kvar att se. (Är själv väldigt förtjust i området runt Washingtn Square och har ibland också bott där..)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *