Notice: Funktionen _load_textdomain_just_in_time anropades felaktigt. Laddning av översättningar för domänen astra utlöstes för tidigt. Detta betyder vanligtvis att någon programkod i tillägget eller temat körs för tidigt. Översättningar ska läsas in vid åtgärden init eller senare. Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 6.7.0.) in /www/webvol27/o3/oo7oyzdd0d85wuk/timeoftiger.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Chili con carne – TimeOfTiger

Chili con carne

Hem » Chili con carne
De som har besökt Mexiko skrattar definitivt åt våra ”tacos”. Och en som är van vid italiensk (neapelsk) pizza känner kanske inte igen den svenska varianten av produkten. Men jag vill ändå inte påstå att vi har förstört vare sig tacos eller pizza- våra varianter är ju också goda!
En rätt som vi däremot definitivt har förstört är chili con carne. Att göra denna rätt på burkbönor i tomatsås borde förbjudas i lag!
 
 
En gång åt jag riktig chili con carne och sedan dess har jag aldrig lagat någonting annat.
Saras underbara chili con carne
 
1. Koka ett halvt paket (250 g) stora vita elefantbönor i en lag bestående av vatten, olja, salt, lagerblad, grönpeppar och enbär. Instruktionerna för själva bönkokning står på bönpaketet. Observera att de måste blötläggas 8 timmar innan. Kryddorna är det inte så noga med, ta några stycken av varje.
 
2. Stek 500 g köttfärs i olja. Blanda i de kokta bönorna (plocka bort kryddorna), salt, 1 skalad och hackad gul lök, någon pressad vitlöksklyfta, 3 färska hackade tomater, 1 burk vitlöks creme fraiche, 2 dl vatten och 1 burk soltorkade tomater INKLUSIVE oljan i dem.
 
Eftersom det är en chili con carne, gör även en stark chili för dem som vill ha:
3. Stek hackad gul lök, pressad vitlök, hackade färska tomater, salt och bukovo/ chilikrydda (t ex piri piri) i generöst med olja.
 
 
Jag ville desperat bli av med några syltar och lönnsirap i kylskåpet så det passar bra att runda av denna eldiga rätt med en mjuk svensk, eller finsk, pannkaka.
 
 
Blanda ihop 4 dl vetemjöl, 1,5 dl socker, 1 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker och 1 tsk salt.
Vispa med 8 dl standardmjölk och 2 ägg. Tillsätt sist 100 g smält smör.
Låt svälla ihop en stund och grädda i mitten av ugnen, 200-220 grader i 25-30 min.

12 reaktioner på ”Chili con carne”

  1. Svenska varianter kan vi skratta åt faktiskt. Det här receptet måste testas. Tror att jag kommer närmare sanningen då. Känner en kille från Ungern. Han lärde mig gulaschsoppa. På riktigt. Vi stod vid spisen ihop. Han förklarade, alla smaker och höll på. Där och då insåg jag att jag aldrig hade ätit riktig gulaschsoppa. Nu inser jag att det är dags att äta riktig chiliconcarne. Hihih. Riktig.
    kramisen på di, och tack för förra inlägget, som var väldigt bra

  2. Shiiit vad den där chillin ser god ut 😀 Jag älskar Mexikansk mat när jag bodde i Los Angeles åt jag det hela tiden för halva LA består av mexare… och idag har jag anlänt till Las Palmas och jag blir så nostalgisk bland alla spansktalande människor och deras fantastiska matkultur. Jag känner starkt att nästa resa kan bli Mexico.

  3. Jag gillar "het" chilli och bönor kan jag inte ens äta, tyvärr. Men jag ska göra ditt recept och ta undan lite till mig och utesluta bönorna. Det har jag gjort med andra chilli con carne recept och det har varit helt ok. Har ofta kokat ris som jag ätit till.
    Ska även prova din pankis.

  4. Härlig kombination, från chiliconcarne till pannkaka, det var jag inte beredd på… men det där med elefantbönor lät spännande, jag måste erkänna att jag hittills har använt dem i burk. Men kan inte dra mig till minnes att det finns något som heter elefantbönor i affären, menar du vita bönor? eller var finns de där elefantvarianterna?

    Tack för tipset 🙂

  5. Elefantbönor … ja, jag säger då det 🙂 Antingen får jag vara nyäten då jag tittar in här eller ha planerad en måltid att tillgå!
    "Farmor" gillar att du lagar till!

  6. Själv är jag alldeles för trött för att orka laga mat idag… men ditt tips ser lockande ut. Tänk så mycket gott man kan laga till. Mat är gott helt enkelt 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *