Jag älskar våra vänner, jag älskar jul och jag älskar fest rent allmänt. Och jag älskar att planera buffeer, fixa och baka. När man blir äldre kommer julen oftare och oftare och bortsett från kanske skinkan är jag urless på all julmat. Så jag försöker hela tiden hitta på någonting nytt.
Jag tänkte att när det kommer drygt 30 personer till huset kan det bli jobbigt för katten Sisu, vågar han ens gå på lådan? Sisu hade deltagit i alla förberedelser för fullt (han är alltid ”med”) och inte rörde det honom i ryggen att huset plötsligt var fullt av folk, han vimlade mitt i alltihop som om han aldrig gjort något annat! Att han dessutom lyckades slinka ut från huset under kvällen var ett bonus. En av gästerna sade att en svart katt försökte ta sig in i huset men den ville vi inte ha, Sisu är ju inte svart. (Förutom delvis…) Nu är han i alla fall lyckligt inne igen och leker med sin leksaksgädda på mattan.
Min son hade gjort ”rocky roads” från Leila Lindholms Piece of Cake.
600 g mörk choklad smälts i vattenbad. Låt svalna något. Blanda med 2 påsar Dumle, 2 nävar mini marshmallows, 3 dl saltade jordnötter och 1 dl skalade pistaschnötter.
Lägg i en form ca 3 cm tjock lager, låt stelna i kylskåpet. Skär sedan i mindre bitar. Finns på bilden framför tomten.
Huvudmaten bestod av julgröt och skinksmörgåsar. Jag hade även gjort tunnbrödsrullar av Sarek-bröd, finskivad julskinka och söt senap.
Till finncrisp och andra kex hade vi en stor Saint Agur (blåmögelost), skagenröra och en sk Rombomb, bild nedan.
Blanda ihop en liten finhackad gul lök, 2 dl creme fraiche och 200 g Philadelphiaost, samt lite salt och peppar. Lägg i en liten plastfolieklädd skål och låt stelna i kylskåpet. Lägg sedan bomben på en tallrik, ta bort plastfolien och klä den med kaviar i valfri färg. Dekorera med sallad och citron.
En gammal hederlig radiokaka blev väldigt uppskattad. Många hade ätit den sist i barndomen!
Klä en rektangulär limpform med bakplåtspapper. Smält 250 g kokosfett på svag värme. Låt svalna ordentligt.
Vispa 2 ägg och 2,5 dl florsocker riktigt pösigt. Tillsätt 1 dl kakaopulver och därefter kokosfettet i en fin stråle. Blanda noga.
Bred ut ett lager av chokladsmet i botten av limpformen. Lägg därefter ett lager Mariekex (du kan bryta dem lite så att de passar i formen). Totalt blir det ca 5 lager av varje och går åt ca 100 g Mariekex. Avsluta med ett lager chokladsmet. Låt stelna i kylskåpet. Ta fram precis före serveringen och skär i tunna skivor.
Jag är generellt ingen vän av konjak men päronkonjaken Xante är väldigt gott!
Koka upp 1 och 3/4 dl vispgrädde. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt 150 g mörk och 150 g ljus choklad, låt dem smälta i grädden. Rör sedan ner 65 g smör som också får smälta, samt sist 3/4 dl päronkonjak. Blanda allt ordentligt. Låt stelna ihop i kylskåp en bra stund. Gör små bollar som du rullar i kakaopulver. Förvara dem kallt.
Jag ställde fram små skålar av godis lite överallt. Ett måste är lakritspipor! Det var många som hade ätit dem senast i barndomen, precis som med Radiokakan.
Ingen julkalas utan glögg, pepparkakor och saffransbullar. Sonen hade bakat även dessa bullar som görs på en långpanna, receptet finns i kategori ”bak” 2014 och rekommenderas varmt.
Jag är inte alls förtjust i julmat men familjen envisas så jag försöker komplettera med något mer vanligt i matväg. Så gott allt såg ut!
O, vad jag gillar ditt julupplägg! Du har många kul idéer som jag ska introducera här hemma i år. Julskinkan har vi övergett för kalkonskinka, och mycket av det som min mor alltid serverade är ett minne blott. Ha en fin adventsöndag.
Tack, vad glad jag blir. Kalkonskinka är alldeles fantastiskt bra ide. Jag tror att jag inte har kommit på det pga att det är nog inte helt lätt att få tag på! Men det går säkert om man är lite envis.
Vad mycket gott !! man blir hungrig och godissugen……………….Jag skickar till dej hjärtan… ♥♥♥ Kram!.
Mmm, vad gott! Räkbomben frestar mest 🙂 Och de där konjaksbollarna verkar delikata!
Snart är vi där, mitt uppe i julstöket!
Det lät som en fantastiskt trevlig och god tillställning.
Vad mysigt! Jag kommer att åka bort över jul så jag lagar inget speciellt här hemma till mig själv.
Radiokakan och lakritspiporna, det var min barndom, det 😉 äter inte sånt idag.
Kram ♥
Du så gott och mysigt allt ser ut! Rombomben må jag testa!
Så mycket gott! Och vilka bestyr att få till allt! Du och de dina är verkligen duktiga och engagerade värdar. Tusen atck för härliga recept och jag kommer helt klart att pröva flera av dem.
Undrbara bilder som lockar mig till att prova. Jag minns att min mamma alltid gjorde radiokaka till jul och den dekorerades med geléhallon det hörde till.
Förstår att er fest blev väldans trevlig och uppskattad.
Sista bilden gjorde mig rejält baksugen! Kanske får ta och göra en plåt idag 🙂