Mats-Eric Nilsson Den hemlige kocken och Äkta vara.
Dessa böcker är ”färskvara ” på det sättet att matindustrin liksom allt annat förändras hela tiden och mycket fakta föråldras över en natt.
Men när jag läste dem ca 2010 fick jag en tankeställare.
Förr i tiden var det viktigt att äta ”hälsosamt”. Vad detta egentligen betyder har väl inte någon någon aning om nu längre, denna ”dieternas” tid, men förr i tiden betydde det fettsnålt. Dvs om du åt light-produkter åt du hälsosamt.
Mats-Eric Nilsson väcker frågan vad som finns i den delen av light-produkter där man har tagit bort fettet. Jag menar, creme fraiche-burken är ju fortfarande på 2 dl, vad har kommit dit i stället för fettet? Knappast någonting enastående, dyrt, av färska råvaror… Det är grymma fakta att fast lättprodukterna kostar mera för konsumenten, är de faktiskt billigare att tillverka.
Livsmedelsproducenterna försöker ta fram maten så billigt som möjligt. EU-reglerna har medfört att man inte längre får kalla någonting sådant som överhuvudtaget inte innehåller avocado för guacamole, eller någonting som inte liknar ursprungsprodukten det minsta för fetaost. Konsumenterna har blivit mera medvetna, bl a tack vare böcker som dessa! Det har uppstått nya mataffärer med nytt koncept, såsom Duå här i Umeå, som säljer så DYR mat som möjligt, av bästa möjliga delikatesskvalitén.
Varje gång är det inte möjligt att spåra matens ursprung till alla små beståndsdelar, och visst mår jag illa över kycklingköttet som finns på marknaden idag.
Men det finns en poäng att laga sin vita fisk själv någon gång i stället för att jämt köpa färdiga fiskpinnar. Då slipper man den billiga, ohälsosamma palmoljan i alla fall. Och jag misstänker att man slipper flera tillsatsämnen också.
400 g vit fisk, låt tina och salta lätt.
Ugn 225 grader
Smält 50 g smör och blanda med 1½ dl ströbröd, 1/4 tsk salt och 1 dl mandelspån.
Lägg fisken i en ugnsform och smula mandelröran över.
Stek i mitten av ugnen 15 min. Servera med ris eller potatis.