Skolavslutning, pajer

Hem » Skolavslutning, pajer
Igår var jag med på 3 skolavslutningar, och därefter äldsta sonens fest här hemma. Jag provade ett par nya recept och kan varmt rekommendera.
 
 
Pannacottapaj med sommarbär
125 g kallt smör
3½ dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 krm salt
1 ägg
Mixa allt i matberedaren, ägget sist, till en smulig deg. Fyll en standard springform. Nagga botten med gaffel. Obs forma ganska höga kanter på pajen.
Ställ formen i kylen ca 40 min.
Ugn 225 grader.
Förgrädda i mitten av ugnen ca 12 min. Låt svalna.
Blötlägg 4 st gelatinblad i 5 minuter i kallt vatten.
Dela 1 vaniljstång i mitten och skrapa ut fröna.
Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull. Tillsätt 7½ dl grädde och 1½ dl socker. Låt koka upp.
Ta kastrullen från värmen. Rör med de blötlagda gelatinbladen. Rör om ordentligt. Låt blandningen stå i ca 30 min och rör om då och då.
Ta upp vaniljstången och tillsätt rivet skal av en citron. Häll blandningen i pajformen. Täck med plastfolie. Ställ i kylen att stelna minst 4 timmar.
Strax innan garnering strö över säsongens färska bär.
Gott och fräscht!
 
 
Kladdkaka med smulig chokladtopping
200 g smör
200g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 krm salt
Smält smör och choklad försiktigt och förena dem.
Vispa lätt ihop ägg och socker. Rör ner chokladsmeten, mjöl och salt.
Häll i en smord rund standardform diameter ca 24 cm, grädda i nedre delen av ugnen 200 grader i 14 minuter. (kanske lite längre tid för mig). Låt svalna helt.
Topping 
75 g smör
3/4 dl socker
3/4 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 msk kakao
2½ dl smuliga frukostflingor, t ex Start
Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, sirap, grädde och kakao och låt koka upp. Koka under omrörning på medelvärme tills kolan tjocknar och det blir en ”gata” när man drar sleven längs kastrullens botten ( ca 114 grader).
Ta kastrullen från plattan och rör ner flingorna.
Bred smeten ovanpå kakan och låt stelna.
Servera med vispad grädde, jättegott!
 
 
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *