Mat på fjällvandringen, recept

Jag skrev ett omfattande inlägg om Mat på fjällvandringen ifjol, och jag tycker att inlägget funkar lika bra än idag.
Mitt viktigaste tips är att planera maten väldigt noga, måltid för måltid, och ta med mat på sin höjd för en extra dag, så länge det finns stugor på vägen. Då slipper man bära med sig onödiga extra kilon.
Jag brukar även förbereda måltiderna genom att mäta upp rätt mängd t ex makaroner i en minigrip-påse. Jag skriver på påsen allt som man behöver komma ihåg för tillagning av måltiden, t ex hur mycket vatten som behövs och hur länge man ska koka.
Denna gång gjorde jag 4 portioners påsar, och det är ju en bra utgångspunkt.
Återigen har Calazo förlags böcker hjälpt mig, mest ”Kokbok för friluftskockar” av Fredrik Hjelmstedt och Jonas Sundvall.
 
Förra året var vi storförbrukare av vätskeersättning, men så blev det inte i år. Man ska inte underskatta varma matens betydelse för humöret och orken. Maten värmer också kroppen inifrån, och energin kan omvandlas till värme om man fryser.
 
Nedan följer några recept som jag fritt modifierat.
 
Repris från ifjol:
Pestopasta
Koka snabbmakaronerna. Blanda i pesto och allt annat önskvärt, såsom soltorkade tomater och brödkrutonger. Strö över parmesanost och servera med ölkorv.
De tomma glasburkarna får man lämna på fjällstugorna eller bära med sig. De väger inte så mycket i förhållande till smakupplevelsen, tycker jag.
 
 
Snabbris
Koka snabbriset med ett par msk vatten. Servera med oliver och korv. Kanske parmesanost också?
 
 
Gällande kött blir det ju mest tunna ölkorvar, om man vill äta kött och bära lätt. Vi hade också tur och hade fått torrkött av pojkarnas pappa. Det är jättegott och extra uppskattat som omväxling.
 
Några nya recept:
 
Enkelt Lappskavs
Koka 4 portioner potatismos (1 ”silver”påse vanligen). Häll också lite olja i moset, dels för smaken, dels för energin. Blanda i rikligt med mjukost med valfri smak i varje kåsa. Och valfritt kött till!
 
 
Kryddat lappskavs
Tillverka 4 portioner varma koppen-soppa, förslagsvis med ost och broccoli. Blanda i 4 portioner potatismospulver. Tillsätt strimlade soltorkade tomater i olja och brödkrutonger. Strö över parmesanost.
 
Couscousrätt
Blanda ihop couscous och varma koppen-pulver (t ex med smaken tomat och basilika). Tillsätt dubbelt så mycket (dl) kokande vatten som couscous. Låt svälla. Servera med ölkorv.
 
 
Tortillas
Det här var pojkarnas favoritmat, och jag håller nästan med!
Tillverka sås av sojafärs enligt instruktionerna (man blandar pulvret med kokande vatten helt enkelt). För oss 4 tog jag 2 påsar sås, dvs 6-8 portioner, och det var lagom.
Servera med tortillabröd och strö över parmesanost. Inget riktigt kött denna gång, men såsen smakar precis som köttfärssås. Man kan förstås lägga till tacokrydda och -sås om en rejäl tacoupplevelse önskas.
 
 
Nudlar i tomatsoppa
Tillaga soppan enligt instruktioner. I stället för mjölk tillsätt lite vatten och mjölkpulver (rätt proportion är 1 dl vatten per 1,5 msk mjölkpulver). Lägg i några påsar nudlar och låt dem mjukna. Parmesan passar bra till, och lite valfritt kött.
 
 
Mjölk får man lätt gjort genom att köpa en påse Sempers mjölkpulver. 1,5 msk pulver per dl vatten. Man kan strö lite pulver i kaffet också, eller använda pulvret som sådant för att göra rätter krämigare.
Man kan även göra en redning genom att först tillverka en skvätt mjölk, och sedan blanda i någon matsked mjöl. På detta vis kunde man bl a göra stuvade tortellini, som jag ska prova nästa år.
Torkad svamp är en bra ingrediens att ha med sig. De ska blötläggas en kvart innan man steker dem eller tillsätter i maten.
Parmesanost är en tacksam krydda till nästan allt! Jag har alltid också med små förpackningar av salt, svartpeppar, socker och olja. Olivolja blir inte gott till söta saker som plättar, så jag har med även matolja. Några flingor av t ex oregano och basilika vore inte heller fel!
 
 
 
Till frukost åt vi förväxlande gröt (färdiga pulverpåsar från Finland), knäckebröd med mjukost, äggröra och varma koppen med krutonger. Och drack kaffe (på pulver)/the.
 
Efterrätter blev liksom i fjol nyponsoppa med mandelbiskvier och pannkakor gjorda på mix- med nötkräm till. Nötkrämen smakar sjukt gott ute på tur!
 
 
Vi hade också med oss flera påsar färdig torrmat, vilket är dyrt men oerhört praktiskt om man t ex trängs i ett regnskydd med flera andra. Äta måste man ju ändå, och då får kalorierna kosta.
 
Allt lagades på Trangiakök med gas. Biltema har tydligen, utan att informera kunderna, ändrat konsistensen på sin gas så att den nu är ren ”sommargas”. Det var ju också sommar, och det funkade bra. Det gäller dock att läsa det finstilta på gasflaskan! Gasflaskorna är skrymmande, men man måste nästan ha med sig en extra. Precis som i fjol, klarade vi oss på den första flaskan, 450 gram Biltemagas på 4 personer i 7 dagar. Det går åt mera gas om vädret är kallt. Fjällstugorna säljer dock gas, om man skulle bli utan.
 
Med facit i hand hade jag nog tagit med mig lite mera snacks i år. Förra året smälte all choklad, men det var inget problem i år. En liten påse ”nappar” kostade 25 kr på fjällstugans butik, och blev ganska enformigt. Vi hade kunnat ha lite mera godis i packningen och därmed fått mera variation också.
 
 
Det blir inte så mycket frukt och grönt när man är ute på tur, så brustabletter med C-vitamin är en utomordentlig mellanmålsdryck. Om man gör en längre tur är det nog inte så dumt att ta en daglig multivitamintablett.

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *