Mina nya matvanor

Jag vet ingenting så tröttsamt som människor som jämt tjatar om sin livsstil inklusive mat och träning, förutom kanske människor som alltid surrar om sina husdjur, och nu börjar jag platsa i båda kategorierna med råge!
Som jag nämnt tidigare, så har jag blivit en naturlig LCHFare, och det innebär så lite socker som möjligt, och det blir även väldigt lite gluten.
Jag har varit verksam som läkare i ca 15 år, och under denna tid har jag hunnit se många kosttrender komma, och passera. Gemensamt för alla trender är att människor vill ha snabba och lätta lösningar, och matindustrin vill sälja. Pga denna anledning är jag ytterst misstänksam mot t ex glutenhysterin. För all del, det finns säkert människor som mår bättre utan gluten utan att ha verifierad celiaki, man jag tror att de flesta kan känna sig fullständigt trygga med sin diet med gluten. Ingen av oss är på topp varje dag, och en tillfällig känsla av dåligt mående behöver inte vara ett tecken på sjukdom. Ät hälsosamt, tänk vänligt om dina medmänniskor och sov mera säger jag!
 
Mer eller mindre bannlysta saker i min diet är pasta, vilken är väldigt nära bröd, vilket är väldigt nära fikabröd, vilket är väldigt nära av alla möjliga godsaker. Även potatisen innehåller en hel del socker och ger en tung känsla i kroppen. Vanligt vitt ris är bättre, men jag har ersatt den med rött råris istället pga tips från min kokbok (Klara Desser). Om jag äter bröd så är det grovt, oftast av råg (finskt).
 
Linser, kikärter och bönor kan jag inte prisa tillräckligt. De är hälsosamma, mättande och billiga. Prova koka stora vita elefantbönor i buljong någon gång, så gott och helt annat än vanliga vita bönor i tomatsås.
 
Potatisen kan lätt ersättas med mörötter och palsternackor. Dessa kan både kokas och ugnsstekas. Häll några matskedar olivolja och en matsked vit balsamvinäger över för en mera sofistikerad smak! Därtill någon färsk grön ört.
 
Blomkål ska vi inte glömma bort. I Klara Dessers kokbok återkommer ett underbart recept:
Skär ett blomkålshuvud i buketter och koka dessa mjuka i vatten. Mixa med en stavmixer till puré. Blanda med 1 dl majonnäs ELLER 2 dl creme fraiche. Tilsätt även basilikablad/gräslök/grönkål och krydda med salt och peppar. Godare än potatismos! Man kan även göra liknande mos av kronärtskocksbottnar.
 
 
Broccolibuketter kan användas på samma sätt men de är lite vattnigare.
 
Alla LCHFarnas räddning- zucchini! Kan med fördel skivas på längden med osthyvel och användas som lasagneplattor. Skivorna kan även kokas i 30 sekunder och användas som potatisersättare i en måltid. Zucchinin passar också utmärkt i alla kötträtter, grytor och lådor, och ska då främst hackas och stekas. Komplettera gärna med delikat aubergine. Man kan också göra en zucchinisås av hyvlad zucchini, grädde, svamp, salt och peppar.
 
Hur ska man åstadkomma konstgjord spaghetti då? Ja, finskiva vitkål och koka i 1 minut så har du den. Även annars gillar jag vitkål. Stek på pannan och låt småputtra ett tag i lite buljong med ev en matsked sirap, finns inget godare.
 
Lök försvinner aldrig ur repertoaret. Därtill kan man ge maten guldkant med sparris, avocado, oliver (kalamata), svamp, soltorkade tomater, rostade pinjenötter och solrosfrön. Gurka, tomat, paprika och sallad får man alltid äta!
 
 
Men pannkaka utan mjöl då? Ja, på botten av ugnsformen kan du ha skivad och stekt bacon och spenat. Häll på en pannkaksdeg gjord av 150 g riven ost, 8 ägg, 1,5 dl vispgrädde och 250 g keso. Grädda i mitten av ugnen, 225 grader, i 20 minuter.
 
Och hur gör man vetemjöllös pizza? Första gången jag gjorde detta misstänkte jag att jag håller på att kasta bort en massa fina ingredienser, men det blev tack och lov gott.
160 g Philadelphiaost, 6 ägg, 2,5 dl vispgrädde och 5,5 dl riven ost blandas ihop. Tillsätt 1 msk torkad oregano. Det blir en lös deg som fyller en ugnsplåt helt. Grädda i 175 grader, i mitten av ugnen, 25-30 min. Lägg på tomatsåsen och fyllningen först efteråt.
En annan variant är blomkålspizzabotten, riv 4 dl rå blomkål och blanda med 4 dl riven ost, 1 ägg och salt och peppar. Tryck ut blandningen på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader i 15 min. Efter det brer man på tomatsåsen och ost och gräddar 10 min till, tills osten smältit. Toppa med resten av önskade ingredienser sist, ingen ugn mera.
 
Mejeriprodukter äter jag som förut, förutom söta yoghurter. Ny bekantskap är Keso, som är faktiskt kalorifattigt. Jag unnar mig också olika goda smaksatta ostar.
 
På morgnarna brukar jag äta Keso med kallskuret kalkonkött (pålägg), tonfisk eller makrillfileer på burk.
 
 
Kyckling i alla former är alltid gott.
Fisk har jag alltid gillat, mest blir det torsk och lax. Man kan tina upp 500-600 g lax och köra i matberedaren med 1 ägg och 2 msk creme fraiche samt salt och peppar, och forma till laxbiffar som man steker på pannan.
Jag har även börjar steka strömming. Panera i ägg och mandelmjöl om du vill undvika gluten. (Klipp bort ryggfenorna.)
Köttfärs, nötkött i allmänhet samt korvar av bra kvalitet med mycket kött i (ej falukorv som mest består av mjöl) använder jag en hel del.
Bacon ingår i många recept och det använder jag mera nuförtiden.
Quorn hörs ha protein av hög kvalitet, även om produkten är långt ifrån naturlig.
Ägg äter jag en hel del i olika former numera. (Bild på äggröra ovan.)
Ett fynd till lättare lunch är misosoppa (kolla i Japan-hyllan i affären) med tofukuber i (man köper ett block tofu och hackar och portionerar eftersom.)
 
Om jag vill skämma bort mig då? Tur att det finns mörk choklad, ju mörkare desto bättre, en bit brukar räcka. Nötter och bär är hälsosamma. Jag äter också frukt och russin, även om de innehåller en hel del fruktos, dvs socker. Ibland unnar jag mig äppelmust. Med vaniljpulver kan man höja smaken av t ex Keso. Jag använder även Chai Latte-pulver som blandas med vatten, smakar som pepparkaka och jag struntar i att den innehåller socker. Det får man glömma bort ibland.
 
 
Likaså dricker jag fortfarande vin. Något glädjeämne måste man ju ha i livet!
 
Och framför allt äter jag mindre portioner. Magsäcken har blivit mindre. Enligt vågen har min fettprocent minskat betydligt, BMI har normaliserats. Jag är piggare och paradoxalt nog mindre hungrig än förut. Jag hoppas att jag har kunnat dela med mig några konkreta tips oavsett om man bantar eller inte. Många nya matvaror finns säkert kvar att upptäcka, jag är än så länge en glad nybörjare!

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

15 reaktioner till “Mina nya matvanor”

  1. Lyckas du att byta dina matvanor bestående är du att gratulera, Det är nog bland det svåraste man kan göra. Att göra det en period är lätt för de flesta… jag håller tummarna för dig.

    När jag arbetar äter jag som vanligt, alltså mycket kött och fisk. Sedan försöker jag äta mer vegetariskt när jag är ledig, åtminstone en period. Jag har haft sådana perioder tidigare också. Men när jag har mycket om mig så funderar jag inte så mycket på vad jag äter, blir mer slentrian och då faller jag tillbaka på det "gamla vanliga".

    Det där blomkålen du skriver om vill jag testa, det låter gott!

    ’Det fina med bloggandet är att det är bloggägaren som väljer vad som skrivs…. 😉

  2. Finfina mattips!
    Jag är ingen LCHFare och inget annat heller, förresten, och bantar absolut inte, jag är smal.
    Men glad i att äta nyttigt och laga själv, det är så lätt.
    Gillar dessa saker du visar fram och äter inget sött, jagar ju den där kanonmörka kakaon på över 86 %. Kör med kakaonibbs i min müsli, det är raw.
    Glatt humör och vänlighet, det kommer man långt med…

  3. Många goda recept och kloka tankar tycker jag. Tyvärr utgår bönor helt för min del, likaså det mesta som är hårdsmält eller trådigt som blomkål, broccoli, sparris och paprika. (Tarmarna blir besvärliga…) Men lite provar jag.
    Jga är sugen på att köpa boken för att prova och dte vill ju till att ändra sin mathållning och livsstil. Men om man mår bra så är det ju värt så mycket. Och trevligt att vinet är kvar…

  4. Jag blev så inspirerad av ditt inlägg. Har testat LCHF tidigare, men så helt plötsligt slutade jag. Varför har jag ingen aning om. Lättja, kanske? Nu måste jag ta ett ryck igen. Tack för goda mattips.

  5. Du är härlig, välj dina bloggämnen som du gör, det är som en nyttobok att inspireras av … i kost och leverne …
    So hang on be your self! – och jag gör ju meditativ läsning hur som ..
    🙂
    … ett skönt inslag med tanke på senaste lördagstema – lust hänga med?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *