Vad är pengar för någonting?

Pengar, vad är det för någonting? I grund och botten är allt pengar banklån. Det vi har på kontot har någon annan tidigare lånat. När denna skuld betalas, försvinner lika mycket pengar från ”kretsloppet”. 90% av allt pengar är i praktik skuld skapad av privata bankerna.
 
De flesta svenskar hör till världens rikaste procent, och även de fattigaste svenskarna kommer lätt med på rikaste tiondel. 85 rikaste PERSONER i världen äger lika mycket som 50% av den fattigaste populationen.
 
1,2 miljarder människor i världen lever i yttersta fattigdom. De lever på mindre än 1,25 dollar/dag. Sammanlagt lever 2,4 miljarder människor på under 2 dollar/dag.
 
Överraskande nog har fattigdomen minskat radikalt. 1981 levde 52% av jordens befolkning i yttersta fattigdom, år 1990 ”bara” 43%. 2010 var vi nere på 21%. Även totala antalet fattiga har minskat med 700 miljoner personer, trots ökande befolkning.
 
842 miljoner människor lider av kronisk svält än idag. Helt otroligt orimligt!
 
Den ekonomiformen vi känner till idag är inte den enda möjliga(!). Innan 1970-talet var all valuta i princip bunden till motsvarande mängd guld, och kunde bytas ut när som helst. Därefter har det spårat ur. Man diskuterar nu möjligheten att genomföra en reform (centralt styrd omfördelning av uppgifterna mellan privata banker och riksbanken då den senare ensam skulle få skapa pengar skuldfritt beroende av ekonomiska omständigheterna) som kunde förändra systemet till det bättre. Det råder naturligtvis olika uppfattningar om detta.
 
Bitcoin är virtualvalutan som används på nätet som ingen stadsbank eller regering styr. Det är helt anonymt och kan således användas t ex till pengatvätt. Värdet varierar kraftigt.
 
Den som har pengar skapar lagarna. Då får den som redan har pengar ännu mera pengar, och den som är fattig har inte så stora möjligheter att påverka! Kommunismen fungerade inte men kapitalismen i nuvarande form kommer inte att överleva heller.
 
Ovanstående fakta kommer från Madventures Världsförklaring.
 
Riksbanken styr numera ffa inflation, och jag kan tänka mig att det beror på rädslan efter det som hände i Europa under lågkonjunkturen och stora depressionen på 30-talet, dvs att människor blev av med sina besparningar över en natt pga inflationen. Nåja, men i vår tid kan man ju ändå alltid söka spänning i aktier och optioner…
 
Det som behäller sitt värde vad som än händer är fortfarande ädla metaller och juveler. Kanske även skog och mark, så länge naturkatastroferna lämnar oss i fred.
Och allt vi har, kan faktiskt tas ifrån oss. Precis allt, inklusive livhanken. Och med oss på andra sidan får vi ingenting. Eller kanske ändå? Tror ni att det är möjligt att ta med sig andligt kapital?
 
 
 
 

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

19 reaktioner till “Vad är pengar för någonting?”

  1. I min mammas poesialbum står att läsa.

    "Lyckan i livet är inte beröm
    inte skönhet och pengar
    Lyckan är bara en svindlande dröm som rör vid heliga strängar."

    Pengar är långtifrån allt men en stabil ekonomi underlättar helt klart. Ett bekymmer mindre…

    Sedan är fördelningen otroligt fel på många plan och dit hör även orimliga löneskillnader inom flera yrkeskategorier. När pensionärerna få sänkta pensioner och samtliga löntagare får höjda löner kan jag inte bli annat än upprörd.

    Pengar genererar pengar och det är oftast samma grupper som kan tillgodoräkna sig dem medan de som inga har står kvar på ruta ett…

  2. Jo,det har ju blivit så med pengar. Tidigare fanns det ju guldmyntfot där pengar på ett tydligare sätt skulle motsvara materiellt värde. Man kan ju fundera över de skenande bostadspriserna,inte är det en produktivitetsökning som ligger bakom ökande bostadspriser. Bostaden blir ju inte bättre för att den kostar mer imorgon. Verkar vara en synnerligen intressant bok den du läser. Guld och diamanter består,snyggt!!
    Andligt kapital,nja det tror jag inte öppnar pärleporten.

  3. Intressant. Man får inget med sig när man dör. Men vill kunna må väl de dagar som finns kvar. Inte slösa och inte försaka.
    Frisk och fattig går an, men absolut inte sjuk och fattig. Och man kan inte försäkra sig mot sjukdom. Även läkare, forskare, medium, präster m.fl. dör, de som borde kunna hela.

  4. Jag gillar raderna som står i Znogges mamma poesialbum…

    En väldigt vacker ring och i en ring finns mycket historia bakom. Länge leve ringen! ☺

    Kram på dig ♥

  5. Andligt kapital… Intressant. Det är stora tankar och själv har jag inte än vid 45 års ålder lyckats klura ut vad jag tror händer när det ska vara slut. Vad jag dock HAR klurat ut är att pengar verkligen inte ger lycka men underlättar livet mycket om de finns så pass att man kan inte behöver vända på varje krona.

  6. Oj! Min man är en av eldsjälarna bakom mises.se. Han har "alltid" varit intresserad av ekonomi och gick på slutet av 90-talet på en av USAs mest ansedda business-skolor, Wharton. Där lyssnade han på världskända ekonomer, affärsmän och professorer och trots alla fina titlar och all erfarenhet tyckte han inte att han fick svar på de frågor han hade då det gällde ens de mest grundläggande principerna. Han kom flera gånger hem frustrerad då dessa "kändisar" i princip svarade "Därför." då han frågade "Varför?". I den österrikiska ekonomin hittade han sina svar. När man lär sig mer om detta sätt att se på ekonomi får väldigt många frågor svar och man inser att de flesta i Västvärlden är "lurade". Riksbankens försök att styra ekonomin leder alltid till bubblor och kraschade ekonomier och vet man vad pengar verkligen är och hur vår ekonomi styrs är det lätt att bli mörkrädd. Alla dessa banker som leker med våra pengar och sedan blir stöttade av (våra) skattepengar då allt går åt skogen…

    I förlängningen blir pengar efter inflation bara till värdelösa papperslappar och vi får gå tillbaka till andra typer av valuta. Vad sägs om guld? Det var där allt började…

    För övrigt tror jag att vi tar med kunskap och vårt andliga kapital som du kallar det. 😉

    1. Intressant att din man är insatt. Det här är inte så lätt! Å andra sidan finns det ingen tvekan om att energin i framtiden inte räcker till oss alla, samt att vår livsstil inte är hållbar i längden. Och det drabbar även oss "rika". Var ska man börja förändringen?

  7. Andlig (inte"bara" kyrklig" anda)kapital tar vi med oss. Det finns i vårt hjärta och i själen som sinnesro, lugn, förtröstan och forsoning. Kunskapen likaså.

  8. Spännande och intressanta tankar som i sin tur föder nya tankar.
    Och vi kan ingenting ta med oss när vi går, tänker på Cornelis visa. Inget direkt materiellt.
    Men erfarenheten , upplevelserna och minnena tar vi med oss, om än inte i så aktiva drag. Andligt kapital kan det ju också kanse kallas.
    Ringen är het underbar och en investering som alltid kommer att bestå och det på flera sätt.

  9. Intressanta fakta och tankar.
    Och ett svårt ämne.
    Önskar man kunde utrota fattigdom och vissa stater har försökt, men de flesta har inte lyckats särskilt bra. Egoismen har tagit över.
    I UK har vi ett klasstänkande som för en svenska kan var mycket svårt att förstå och jämfört med Sverige är inkomster och förmögenhet mycket ojämt fördelat och enormt stora skillnader.

  10. Pengar är roten till mycket ont. Givetvis finns det motsatsen och "guldkorn". Mankell verkar använda sina slantar generöst.
    Vad jag njöt av poesiraderna i Znogges mammas album. Där vill jag vistas i tankarna. Mina mer realistiska tankar är mörka och jag tror aldrig det kommer att bli någon rättvisa eller att det går att utrota fattigdom eller hunger. Så länge alla inte drar åt samma håll av olika skäl, finns inget hopp. Den fina ringen kommer däremot att överleva många generationer och glädja kvinnor i dess väg. Kram Bosse

  11. Vad fin Znogges dikt är och det stämmer ju så väl att pengarna gör ingen lycklig, men vi behöver pengar för att mätta våra magar …. och få tak över huvudet.
    Pengar regerar….

    Och andlighet, den bär man inom sig, men om den följer med när vi dör det vet bara den som gjort resan….

    Ha det fint!

  12. Det här med andligt och pengar hör inte ihop.
    Pengar är tryggt att ha så länge man har en sund relation till pengar. Du blir ju inte lyckligare av pengar. Men du kan känna en viss trygghet.
    Det är grymt ute i världen för alla fattiga. Tänk vad mycket den med pengar skulle kunna göra för fattiga. Då lovar jag att man gör den andliga sidan glad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *