Matinspiration

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen, den bästa bakboken är Leila Lindholms a Piece of cake.
För att lyfta upp några höjdpunkter ska jag dela receptet på hennes focaccia som jag gjort idag.
 
 
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk flytande honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl special
 
Smula jästen i en bunke och blanda med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Tillsätt lite vetemjöl special i taget, arbeta samman till en deg och knåda ca 5 min. Jäs degen täckt med en bakduk i 45 min. Dela i 2 delar, knåda lite och platta till rundlar som täcker ca halva plåten var. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduken. Plåten ska vara oljad och ha lite flingsalt i botten.
Ugn 225 grader.
Tryck i degen vad du vill, allt från ingenting till körsbärstomater och fetaostbitar som jag gjort. Strö över lite flingsalt och ringla över RIKLIGT med olivolja. Då blir dessa mjuka bröd nästan knapriga på kanten, jättegott!
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 10 min.
 
Sedan fortsätter vi med middagsmaten.
Lax- och pastasoppa
 
 
1 purjolök
500 g laxfilé
1 liten ask rökta musslor
olja
½ tsk curry
2,5 dl vispgrädde
8 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
4 dl pasta, helst gnocchi
½ tsk citronpeppar
1 dl hackad dill
 
Strimla purjolöken och fräs den med curry och en liten skvätt av grädden i olja. Tillsätt vattnet och låt koka upp. Tillsätt buljongtärningarna och pastan. Låt koka 3 min.Tillsätt laxen som du skurit till små kuber. Koka några minuter till. När makaroner och lax är färdiga, häll i resten av grädden, musslorna (som får inte koka), citronpeppar och dill. Låt del hela bli varmt och servera.
 
Och sist Tommis efterrätt, som han gjorde helt själv. Receptet kommer från Gregers syster Linda.
Kladdiga kladdkakan
 
Ugn 175 grader
100 g smör-smält
2½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ dl kakaopulver
½ tsk salt
2 ägg
Blanda ihop allt. Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i 12 minuter. Låt svalna, ställ sedan i kylen 2 h före servering.
God aptit!
 
 
 
 
 
 

Författare: TIMEOFTIGER

Jag är en medelålders kvinna, lyckligt gift, mamma och bonusmamma. Vi bor på landet och jag jobbar som läkare. Jag är intresserad av det mesta, bl a matlagning, böcker och resor. Jag har haft egen ridhäst och har dessutom lång historia som ridskoleelev. Just nu är jag hästlös men vårt hus håller på att invaderas av andra djur, såsom katter, akvariefiskar och en hund. Som nyaste intressen har träning, fjällvandring och stugliv dykt upp. Livet förändras hela tiden. Jag delar bara ut recept som jag har lagat själv och som är riktigt goda, dvs smakgaranti finns!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *